Hlavní obsah

Lidovci by se znovu vrátili do Sněmovny, vede stále ČSSD

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokraté by zvítězili i ve sněmovních volbách na sklonku září, potvrdil další průzkum s tím, že by si oproti květnovým výsledkům i mírně polepšili. Do hry by se vrátili lidovci, a to zřejmě na úkor Věcí veřejných. Podle agentury Factum Invenio by získali devět mandátů, koalice ODS, TOP 09 a VV by si však vystačila i bez nich se spolehlivou většinou 105 hlasů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Do Sněmovny by se podle průzkumu uskutečněného v závěru září dostalo šest stran. Sociální demokraty by volilo 22,9 procenta voličů, což je oproti květnovým volbám posun o 0,8 procentního bodu. Podobně nenápadně posílila i ODS, jíž by dalo hlas 20,8 procenta respondentů. Mírně pak opadla obliba TOP 09 na 16,3 procenta.

Průzkum potvrdil i úbytek podpory VV, která by ztratila oproti volbám více než procentní bod a skončila by na 9,6 procenta. V dolní komoře by měla své zástupce i KDU-ČSL, která by o osm desetin procentního bodu překonala pětiprocentní hranici podmiňující vstup do Sněmovny.

Výsledky voleb v porovnání s výsledky průzkumu FI
StranaVolby/květenPrůzkum/září
ČSSD22,122,8
ODS20,220,8
TOP 0916,716,3
KSČM11,313,5
VV10,99,6
KDU-ČSL4,45,8
SZ2,42,5
SPOZ4,32,3

„Znamenalo by to ztráty křesel pro strany současné vládní koalice, zejména Věcí veřejných,“ tvrdí autoři průzkumu.

Nejvíce by si polepšili komunisté, jejich obliba stoupla z květnových 11,3 na 13,5 procenta.

Se současnou koalicí by to nepohnulo

Hypotetický přepočet na mandáty ukázal, že koalice ODS, TOP 09 a VV by se zformovala i tak. Dohromady by totiž disponovala 105 hlasy a devět lidoveckých poslanců by nepotřebovala.

ODS by ztratila tři křesla a hlasovalo by tak pro ni 50 poslanců. TOP 09 by přišla rovněž o tři své lidi, obsadila by 38 křesel a VV by přišly o sedm mandátů, k dispozici by jim zbylo 17 poslanců.

Pro ČSSD by nepřinesly zářijové volby žádnou změnu, opět by měla svých 56 poslanců, zato komunisté by si polepšili o čtyři mandáty a poslanců by měli rovných 30.

Voleb by se zúčastnilo 62,7 procenta voličů, tedy o desetinu více než v květnu.

Podle volebního modelu FI se výrazně oddálil vstup do parlamentu zemanovcům, které by v září volilo jen 2,3 procenta voličů, což v porovnání s květnem znamená propad o dva procentní body. Před branami parlamentu opět uvízli i zelení, kteří získali podporu 2,5 procenta lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám