Hlavní obsah

Tůma čelí trestnímu oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidát Suverenity do Senátu v Olomouci Jan Rytíř podal trestní oznámení na bývalého guvernéra České národní banky a lídra pražské TOP 09 Zdeňka Tůmu. Rytíř si stěžuje, že si od ČNB nechal proplácet zhruba po pět let služební byt, ačkoli jeho rodina měla v té době dva obecní byty. Rytíř Tůmu podezřívá, že způsobil ČNB škodu ve výši 1,5 miliónu korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát TOP 09 na primátora Prahy Zdeněk Tůma

Článek

TOP 09 se proti Rytířovým slovům ohradila, považuje je za nesmyslnou konstrukci. „Pan Tůma normálně platil bance nájem,“ řekla Právu Pavlína Bolfová z Tůmova týmu. Podle mluvčího strany Jana Jakoba jde Rytířovi jen o zviditelnění své osoby před volbami.

Rytíř se v trestním oznámení, odvolává na nedávný článek v časopise Týden. Podle něj Tůmu provázely v minulosti například peripetie kolem bydlení v obecním bytě za regulované nájemné, přestože jeho guvernérský plat už byl přes 200 tisíc korun měsíčně. Tůmova žena v té době pak prý měla bydliště v dalším obecním bytě v Praze-Dejvicích. Banka měla navíc Tůmovi jako guvernérovi poskytovaT bydlení, za které platila 25 tisíc korun měsíčně. Manželé Tůmovi posléze ale obecní byty vrátili.

Pan Rytíř zřejmě nepochopil, že 25 tisíc korun měsíčně jsem platil já bance, nikoli banka mně.

"Z výše uvedeného článku vyplývá, že si pan Tůma platil z peněz ČNB byt, ačkoli nebyl jakýkoli sociální či ekonomický důvod, aby mu takové bydlení bylo poskytnuto či hrazeno," napsal Rytíř v trestním oznámení. Doplnil, že výdaje 25 tisíc korun měsíčně na nepotřebné bydlení "rozhodně nemohou být hospodařením s péčí řádného hospodáře, neboť žádný hospodář by nepřipustil takové plýtvání se svými prostředky".

Tůma: platil jsem já bance

Tůma Rytířova podezření vyvrací jednoduše tím, že právník nemá správné informacé. „Po seznámení se s trestním oznámením, které na mě podal pan Rytíř, mohu jen konstatovat, že zřejmě nepochopil, že 25 tisíc korun měsíčně jsem platil já bance (ČNB), nikoli banka mně. Dovolím si také znovu připomenout, že jsem byl celkem třikrát prověřen NBÚ a BIS na nejvyšší stupeň přísně tajné a že tyto úřady prověřovaly nejen mou finanční, ale i majetkovou, bytovou situaci.“

Tůma vedl ČNB více než deset let, letos v červnu na funkci guvernéra rezignoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám