Hlavní obsah

Levice posiluje, koalice by ale měla stále většinu

Novinky, jim
Aktualizováno

Sněmovní volby by na sklonku září vyhrála ČSSD s notným náskokem před občanskými demokraty, kteří si oproti květnovým volbám mírně pohoršili. Preference klesly i Věcem veřejným. Naopak o něco lépe než na jaře si vede TOP 09, výrazně si polepšili i komunisté. Levice by tak posílila o devět mandátů, na koaličních 109 křesel by to ale nestačilo, uvedl zářijový průzkum internetové společnosti SANEP.

Foto: Novinky

Článek

Soc. dem. by získali 25,2 procenta hlasů dotázaných, kteří by k volbám šli a měli jasno, komu dát hlas. ČSSD si tak oproti květnu polepšila o tři procentní body.

ODS zase jeden procentní bod ztratila a skončila s 19,3 procenty na druhém msítě. TOP 09 by volilo 17,8 procenta lidí, tedy o procentní bod více než před čtyřmi měsíci. Výrazně posílili také komunisté, kteří by dle průzkumu získali 13,6 procenta hlasů a jejich preference se zvedly o více než dva procentní body.

Výsledky zářijového průzkumu v porovnání s volbami v květnu (v %)
StranaVýsledek volebVýsledek průzkumu
ČSSD22,0825,2
ODS20,2219,3
TOP 0916,717,8
KSČM11,2713,6
VV10,889,6

Úbytek podpory zaznamenaly Věci veřejné, kterým by v září dalo svůj hlas 9,6 procenta voličů, což by pro ně znamenalo ztrátu více než jednoho procentního bodu.

Z neparlamentních stran by nejvíce získaly KDU-ČSL, Suverenita a SPOZ, jejichž preference se pohybují kolem 2,4 procenta.

Preference nevoličů nahrávají KSČM

Podle hypotetického přepočtu na mandáty, do něhož byly započítány i preference nevoličů, by v září nejvíce vydělali komunisté, jejichž zastoupení ve Sněmovně by se zvýšilo o šest hlasů na 32. Sociální demokraté by si polepšili oproti současnému stavu o tři křesla.

O nejvíce poslanců by přišla ODS, jejíž řady by se v dolní komoře zúžily o osm lidí a disponovala by tak jen 45 hlasy. Věci veřejné by přišly o dva poslance a obsadily by 22 křesel. Zato TOP 09 s podporou Starostů a nezávislých by získala o jednoho poslance více, ve Sněmovně by měla 42 svých lidí.

Celkově by tedy koalice přišla o devět hlasů a opírala by se jen o 109 poslanců. Nyní jí přitom chybí k ústavní většině jen dva hlasy. Průzkum také poukázal na snižující se rozdíl mezi ODS a TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám