Hlavní obsah

Nejvíce mladých kandiduje za TOP 09 a ČSSD

Právo, Jan Rovenský

Nejen století a devadesátiletí kandidáti, ale i sotva zletilí budou kandidovat za politické strany a hnutí za deset dní v komunálních volbách. O hlasy voličů se bude ucházet 475 osmnáctiletých kandidátů, nejvíce z nich za TOP 09 (45) a ČSSD (40). Za Věci veřejné jich kandiduje 28 a za ODS 26. Tu však předstihli těsně zemanovci s 27 osmnáctiletými kandidáty.

Článek

Pod hlavičkou známých politických stran kandiduje přibližně polovina, ostatní osmnáctiletí se snaží prosadit v rámci místních sdružení třeba za hasiče či jako nezávislí.

V naprosté většině kandidáti uvádějí v kolonce zaměstnání, že jsou studenty. Ze statistik lze vidět, že předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a jeho strana nadále táhne, jelikož ani plánované zavedení školného, které strana deklaruje na nejvyšší úrovni, neodradilo studenty, aby za TOP 09 kandidovali. Ostatně právě protest proti školnému může být naopak důvodem, proč kandidují mladí soc. dem.

Kromě studentů se však najdou i různorodé profese – za Českou stranu národně sociální kandiduje v Pertolticích jako dvojka svářeč Jan Dědeček, za sdružení Plnou parou vpřed v Ctiněvsi na Litoměřicku jako dvojka automechanik Daniel Hrstka, za KDU-ČSL jako devítka v Benešově nad Ploučnicí kadeřnice Martina Sůrová či v Karlových Varech na 37. místě za Stranu zelených čajovník Miroslav Večeřa.

„Kandiduji kvůli mámě a proti ODS“

Jedním z kandidátů za ODS je i člen Modrého týmu David Zientek v Letohradu na Orlickoústecku. Ten v kampani před sněmovními volbami způsobil rozruch, když jako demonstrant narušoval mítink ČSSD v Pardubicích.

„O politiku se zajímám delší dobu, stal jsem se členem Modrého týmu a rozhodl jsem se vstoupit do strany. Chtěl bych pomoci letohradské ODS, aby vyhrála volby,“ řekl Právu. Přestože je na 13. místě kandidátky, věří, že by se do zastupitelstva mohl dostat díky křížkování.

O hlasy voličů se bude ucházet i Zientekova stejně stará sestra Dominika, která do kolonky zaměstnání uvedla „zodpovědná studentka“. Svému bratrovi však bude konkurovat, jelikož na 10. místě kandiduje za sdružení Občané Letohradu. „Nechci za ni mluvit, ale o politiku se tolik nezajímá, spíš je na kandidátce do počtu,“ podotkl Zientek.

Rodinné vazby dovedly k aktivní politice také Lucii Luňákovou, která se o hlasy voličů uchází v Sosnové na Českolipsku. Do zastupitelstva se chce probojovat ze třetího místa kandidátky soc. dem.

„Ve straně mám maminku a ČSSD mi vždy byla nejblíže. A také nemám ráda ODS,“ řekla. Politice by se nejen kvůli situaci v obci věnovala ráda i do budoucna.

„Moc se o politiku nezajímám, ale vzhledem k tomu, že studuji veřejnou správu, tak se mi zkušenost v politice může hodit,“ řekla Právu pětka na kandidátce TOP 09 v Tvrzicích na Prachaticku Lucie Čužnová. TOP 09 si podle svých slov vybrala proto, že se ji líbí program strany.

Přes svůj elán však mladí tvoří nejméně zastoupenou věkovou skupinu. Podle statistik na serveru Volby.cz kandidáti do 19 let představují 0,6 procenta všech uchazečů. Nejpočetnější skupinou jsou naopak občané starší 60 let, kteří představují 15,4 procenta kandidátů, hned za nimi jsou s 14,9 procenta lidé ve věku od 35 do 39 let. Průměrný věk kandidátů je přitom 45 let.

Kolik 18letých kandiduje za koho
TOP 0945
ČSSD40
VV28
SPOZ27
ODS26
KDU-ČSL24
KSČM22
Suverenita15
Strana zelených13
Dělnická strana sociální spravedlnosti11

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám