Hlavní obsah

Vnitro musí vymazat pěvkyni Červenou ze seznamu spolupracovníků StB

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Ministerstvo vnitra musí vymazat operní pěvkyni Soňu Červenou ze seznamu spolupracovníků StB, rozhodl ve středu Městský soud v Praze. Vnitro má 15 dnů na odvolání, poté nabude rozsudek právní moci. Červená se chtěla žalobou proti proti ministerstvu vnitra a Archívu bezpečnostních složek domoci očištění svého jména.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pěvkyně Soňa Červená

Článek

"Jsem velice ráda," komentovala rozhodnutí soudu 85letá pěvkyně, která se dostavila osobně k výslechu. Očistit své jméno teprve po dvaceti letech od revoluce se rozhodla údajně poté, co se o její údajné spolupráci se Státní bezpečností nedávno zmínil publicista Jan Rejžek.

"V představení o Miladě Horákové mám titulní roli. Cítila jsem to jako povinnost jak vůči sobě, tak vůči ní," podotkla Červená.

Soňa Červená se stejným datem narození jako věhlasná pěvkyně je uvedena v oficiálních seznamech MV jako agentka I. správy Sboru národní bezpečnosti, u 1. odboru Brno pod krycím jménem Fialová od 4. dubna 1958.

Pěvkyně právě kvůli nátlaku Státní bezpečnosti emigrovala v roce 1962 do západního Německa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pěvkyně Soňa Červená

Soudkyně Dagmar Stadimisová vedla jednání za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti, údajně kvůli citlivým dokumentům z Archivu bezpečnostních složek. Vnitro tvrdilo, že má k dispozici ručně psaný slib spolupráce z roku 1958.

Údajným slibem spolupráce byla žádost o pas

Jak soudkyně konstatovala, dopis z 18. prosince 1958 nemá v dochované podobě adresáta a nejde o závazek ke spolupráci. "Šlo o žádost o vydání cestovního pasu," uvedl právní zástupce Červené František Vyskočil.

"Jasné je, že s StB nikdy nespolupracovala," dodal advokát. Stb Červenou opakovaně vyslýchala, což přispělo k její emigraci.

Soňa Červená kromě řady dalších ocenění převzala v březnu 2005 z rukou exprezidenta Václava Havla zvláštní cenu Thalie. V roce 2008 účinkovala v operním nastudování procesu s Miladou Horákovou Zítra se bude... a letos v září se stala čestnou členkou Státní opery Praha.

V nové sezóně činohry Národního divadla (ND) vystoupí mezzosopranistka ve hře Věc Makropulos v režii Roberta Wilsona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám