Hlavní obsah

Sever Čech opět zasáhla velká voda, lidem má pomoci psycholog

Právo, Novinky, ČTK, sve, sil, jas,pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vytrvalý déšť, který v posledních dnech skrápí většinu území, zvedl zejména na severu Čech hladiny toků. V pondělí odpoledne dosahovaly nejvyššího třetího stupně povodňové aktivity Smědá ve Višňové, Ploučnice ve Stráži pod Ralskem a Mandava ve Varnsdorfu a Řásnice ve Frýdlantu. Krátce před 18. hodinou začala evakuace Vísky. Podle ČHMÚ se očekávají značné srážky zejména na Českolipsku.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Voda v Písečné na Českolipsku se rozlila do zahrad a zastavila dopravu.

Článek

Podle hydrometeorologů má na Českolipsku napadnout cca 50 mm vody na metr čtverečný a situace se dle odhadu bude blížit stavu při srpnových povodních. Tak odhaduje vývoj situace Povodňová komise Libereckého kraje, která jednala v pondělí od 19 hodin.

Podle informací mluvčího Libereckého kraje Jiřího Langera se vzhledem k předpovědi začala z vodního díla ve Stráži nad Nisou se pomalu odpouštět voda. Hladiny mírně stoupaly ve Mšeně a Liberci – Harcově, jinak se přítoky a odtoky ostatních přehrad (Mlýnice, Fojtka, Josefův Důl, Souš, Bedřichov) zhruba rovnaly a vodohospodáři situaci pravidelně kontrolují.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Voda v Písečné na Českolipsku zaplavila zahrady.

„Tajemník Povodňové komise Libereckého kraje Karel Pop informoval, že na většině toků je vzestup pozvolný, ale stále mírně stoupá. Třetího stupně povodňové aktivity dosáhly řeky Smědá v Černouších a ve Višňové v Předláncích, dále Ploučnice ve Stvolínkách, Dolní Libchavé, Brništi a Sloupu v Čechách. Na 2. stupni se drží Lužická Nisa v Hrádku n. N. a Jeřice v Mníšku,“ uvedl vpodvečer Langer a podotkl, že povodňové komise obcí a obcí s rozšířenou působností pracují spolehlivě dle pravidel.

Stoupala také Jizera, ale zatím v Železném Brodě dosáhla 1. stupně povodňové aktivity, stejně jako Kamenice v Plavech na Jablonecku. V Povodí Ohře dosáhly 3. stupně dva místní potoky v obci Stružnice.

„Starostka Višňové, kde již bylo evakuováno 18 lidí z osady Víska, požádala o přidělení psychologa pro evakuované. V průběhu noci nebo nad ránem do Višňové dorazí policejní psycholog,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp (ČSSD) s tím, že připraven je i policejní vrtulník, který může kdykoli zasáhnout v postižené oblasti v případě zhoršení situace.

„Také záchranáři jsou připraveni okamžitě nasadit evakuační vozidlo se dvěma stany a třiceti lůžky,“ dodal náměstek.

Podle českolipského místostarosty Tomáše Vlčka hladina vodních toků v okolí České Lípy vpodvečer stále stoupala. „V Dobranově evakuují domácí zvířectvo, lidí vynášejí nábytek a další zařízení z přízemí do vyšších pater,“ řekl po jedenadvacáté hodině Vlček.

Ve Vísce evakuovali nejvíce ohrožené obyvatele

Vzedmutá hladina říčky Smědá ve Vísce v pondělí večer dosahovala výšky dvou a půl metru oproti obvyklým 30 centimetrům.

„Občany horní části vsi, kde je situace nejkritičtější, jsme vyzvali, ať si sbalí věci a v klidu se připraví na opuštění ohrožených domů,“ řekla Matušková.

Obavy z velké vody panovaly ve Višňové, která o srpnových povodních patřila k nepostiženějším obcím. „Srpnová povodeň zde zaplavila zhruba 200 domů a ohroženo bylo všech 1600 obyvatel,“ upřesnila Matušková.

"Evakuovaní lidé by se měli do svých příbytků vrátit pravděpodobně zítra v odpoledních hodinách. Vše samozřejmě závisí na množství srážek, které dle předpovědí již zítra budou ustávat," doplnil v pondělí večer Sepp.

Evakuace se plánuje také v obci Předlánce, kde voda v noci na úterý prudce stoupala.

Preventivně již byly v pondělí dopoledne poslány děti z tamní základní a mateřské školy domů. V pohotovosti jsou okolní dobrovolné hasičské sbory. Smědá by zde měla kulminovat až v úterý nad ránem.

Voda na severu Čech komplikovala i dopravu. "Zcela uzavřena je silnice III/0353 z Černous na osadu Ves a dále silnice v Libchavé. Uvažuje se o uzavření silnice v Heřmanicích v úseku provizorního mostu ve středu obce. Zaplaveny jsou také silnice v okolí obce Višňová. Obecně nedoporučuji jezdit řidičům do těchto oblastí,“ řekl Sepp.

Foto: Jaroslav Švěhla, Právo

V Lindavě si Svitávka opět razí vlastní cestu

Voda z Ploučnice zaplavila odpoledne i dvě ulice v Děčíně. Podle Národního dopravního informačního centra byly kvůli povodni v Děčíně uzavřeny ulice 17. listopadu a Krokova. Další silnice byla uzavřena mezi Těchlovicemi a Rychnovem na Děčínsku.

Blesková povodeň postihla Liberecký kraj na začátku srpna. Vyžádala si pět lidských životů. Postiženo bylo 81 měst a obcí a voda zasáhla území o rozloze 1800 kilometrů čtverečních, což je více než polovina rozlohy kraje. Velká voda zničila silnice a mosty, na 2000 lidí vyhnala z jejich domovů. Voda vzala také sedm domů, hlavně v Raspenavě a Heřmanicích. Dalších 55 muselo být strženo nebo je demolice čeká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám