Hlavní obsah

Šéf odborů pohrozil Nečasově vládě generální stávkou

– Olomouc • Aktualizováno

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil pohrozil na sobotní programové konferenci ČSSD vládě Petra Nečase (ODS) generální stávkou, pokud bude zásadně měnit zákoník práce a zapracuje do tohoto kodexu například výpověď bez udání důvodu. Vadí mu i možnost řetězení pracovních smluv na dobu určitou.

Foto: Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Zavadil se v sobotu zúčastnil jednoho z diskusních bloků na konferenci ČSSD. Místopředseda strany Roman Onderka se ho zeptal, zda jsou odbory připraveny i na variantu generální stávky v případě změn v zákoníku práce.

„Domnívám se, že ano,“ dopověděl Zavadil a dodal: „Ano, jsem na to připraven“. Taková situace by podle něj nastala, kdyby vláda sáhla na zákoník práce hrubým způsobem. Současné znění kodexu označil Zavadil za slušné a vyrovnané ve vztahu zaměstnanec - zaměstnavatel.

Šéf odborové centrály uvedl i příklady návrhů, které považuje za absolutně nepřijatelné. Jde o výpověď bez udání důvodu a řetězení pracovních smluv na dobu určitou. "Jsou to dvě věci, které nám hrozně vadí, a pak to samozřejmě můžeme zvažovat," řekl novinářům Zavadil ohledně možnosti generální stávky. Odborové svazy podle něho takové signály vysílají. "Říkají, že tohle v žádném případě ne," podotkl předseda ČMKOS.

Zavadil doufá, že vláda do návrhu novely zákoníku práce takové věci nevloží. Premiér Petr Nečas (ODS) v minulosti uvedl, že výpověď bez udání důvodu nebude. Odborový předák však poukázal na to, že prý Nečas o takové výpovědi v souvislosti se zákoníkem hovořil, pak to dementoval. "Dokud to nebudu vidět černé na bílém, tak ničemu nevěřím," řekl odborový předák.

Poukázal na to, že taková úprava se může objevit ve Sněmovně jako pozměňovací návrh. Pokud bude v zákoníku výpověď bez udání důvodu, dostáváme se na začátek 20. století, dodal Zavadil.

V úterý odboráři demonstrovali proti plánu vlády snížit příští rok objem peněz na mzdy zaměstnanců ve veřejné sféře o desetinu a možným změnám v platových tarifních tabulkách. V pražských ulicích jich bylo asi 40 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám