Hlavní obsah

Vnitro obhájilo nárok na policejní motto "Pomáhat a chránit"

Právo, Novinky, ČTK, Jakub Troníček
Praha

Policie smí dál používat slogan Pomáhat a chránit. Pražský Městský soud v pátek zamítl žalobu stejnojmenného občanského sdružení, které po ministerstvu vnitra požadovalo stažení sloganu. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Slogan Pomáhat a chránit prý používá policie neoprávněně, tvrdí sdružení téhož jména.

Článek

Sdružení tvrdí, že vnitro hesla neoprávněně užívá "jako reklamního prostředku" náborových a jiných kampaní policie. V žalobě navrhuje, aby soud ministerstvu zakázal používat toto slovní spojení "na vozidlech, na označení služeben, v propagačních materiálech nebo jiným způsobem".

Kampaň Pomáhat a chránit, která měla přilákat do řad policie nové členy, spustilo ministerstvo vnitra 1. února 2008, tedy v době, kdy v čele resortu stál Ivan Langer (ODS). Úřad se poté rozhodl, že se toto motto bude používat například i na policejních vozech.

Policie si heslo nijak nechránila - podle médií si přihlášku ke zřízení ochranné známky podala až v lednu 2010, tedy dva roky po začátku kampaně. Mezitím si však slogan zaregistrovalo občanské sdružení, a policie tak vlastně používala heslo, které náleželo právnické osobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám