Hlavní obsah

Hašek: jsem rád, že vláda změnila názor a regionální projekty podpoří

Právo, Jiří Ovčáček

Předseda asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek ocenil kompromisní dohodu s vládou, která přislíbila pokračování spolufinancování projektů z regionálních operačních programů. Zároveň odmítl kritiku šéfa klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka, podle kterého se stát nebude podílet na projektech krajů, ale bude krýt prostředky na stávající anebo již vypsané výzvy projektů obcí a měst.

Foto: Právo

Poslanec a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Článek

Vláda, se kterou jste vyjednával, změnila své rozhodnutí a rozhodla, že se přece jenom bude podílet na spolufinancování regionálních operačních programů. Jaké konkrétní částky poputují na projekty v krajích, městech a obcích?

Podařilo se docílit schválení financování u projektů, které již mají uzavřenu smlouvu o podpoře z regionálních operačních programů či již byly posouzeny, odsouhlaseny a jsou před podpisem smlouvy. Pokud bych to chtěl vyčíslit, je schváleno ještě pro letošek 650 miliónů korun, pro příští rok 1,1 miliardy a pro rok 2012 je to 400 miliónů korun. Místo původně nulového spolufinancování jde o částku přesahující dvě miliardy korun.

Jsem rád, že byť na poslední chvíli, ale že se trpělivým jednáním mezi Asociací krajů ČR a zástupci vlády podařilo najít tento kompromis. V době hospodářské krize tyto projekty znamenají, že podporují regionální ekonomiku, přinášejí konkrétní práci regionálním firmám a zaměstnanost. A to je to nejdůležitější.

Kabinet rozhodl o zastavení spolufinancování v srpnu. Kolik kol jednání jste do té doby s premiérem Nečasem a členy vlády absolvoval, aby došlo ke změně stanoviska ministrů?

Srpnové rozhodnutí vlády byla studená sprcha. Nebylo s kraji konzultováno. Diskuse byla na začátku velmi emotivní. Nicméně za jednacím stolem jsme se potkávali s premiérem Nečasem, se zástupci koaličních stran. Osobně jsem s nimi a také s ministry jednal ještě tento týden. Jako hejtmani jsme trpělivě vysvětlovali možné problémy, které přineslo srpnové rozhodnutí vlády. Znamenalo by stovky, možná tisíce soudních žalob a do budoucna také zátěž státního rozpočtu, protože by musel být uplatňován nárok u projektů, které byly zmařeny.

Šéf klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík, který s vládou také vyjednával, však upozornil, že se stát nebude podílet na projektech krajů, ale bude krýt prostředky na stávající anebo již vypsané výzvy projektů obcí a měst.

Prioritou Asociace krajů ČR bylo dohodnout s vládou dofinancování nasmlouvaných věcí. Považuji za nedůstojné, když se pan Gazdík nyní snaží dojednané shodit. Podotýkám, že města a obce jsou součástí krajů, bojoval jsem s vládou za regionální projekty, a proto považuji slova pana Gazdíka za účelovou předvolební rétoriku. Narozdíl od něj děkuji Svazu měst a obcí, který aktivně pomáhal ve vyjednávání.

Vyjednávání s vládou tvrdě kritizoval váš kolega David Rath, odmítl se zúčastnit pracovního oběda s ministry. K němu se přidal šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten pro sobotní Lidové noviny uvedl, že dialog hejtmanů s vládou k ničemu nepovede. Co tomu říkáte?

Především jsem rád, že se řekněme prognóza kolegy Sobotky nenaplnila a že se v této konkrétní věci díky našemu razantnímu, ale přitom korektnímu jednání podařilo přesvědčit vládu o tom, že kofinancování regionálních operačních programů zůstává zachováno. Myslím si, že na věcech takového významu, jako je úspěšné čerpání evropských fondů, má smysl s vládou jednat, i když jsme politickými soupeři, i když platí, že vláda připravuje velmi nepopulární opatření. Koneckonců ta velmi tvrdě kritizujeme.

To nám ale nesmí bránit v zájmu regionů a lidí, kteří v nich žijí, umět si sednout s představiteli vlády k jednacímu stolu a trpělivě a věcnými argumenty je přesvědčit, že když udělali hloupost, tak se má ta hloupost zrušit. Politiku dělám proto, abych byl lidem a svému kraji užitečný, tedy abych dosáhl konkrétních výsledků. Pokud mám volit mezi jednáním a pózou, volím v tomto případě jednoznačně jednání.

Budete pokračovat jako šéf asociace v jednání s vládou o klíčových záležitostech?

Politika vyjednávání není ani servilita k vládě, ani dokonce kolaborace. Pokud hejtmani jednají s vládou, tak jasně ukazujeme, že máme politickou sílu, že jsme rovnocennými partnery. Kdykoliv to bude nutné v zájmu regionů, lidí, kteří v nich žijí, a z mého pohledu i voličů ČSSD a naplnění našeho programu, tak je naší povinností zasednout k jednacímu stolu a pokusit se prosadit maximum. Myslím, že v případě rozhodnutí vlády ve věci regionálních operačních programů se přesně ukázalo, že pokud jsou jasné, reálné argumenty, tak hejtmani za soc. dem. dokážou být jakousi protiváhou vlády a zároveň i jejími partnery. To neznamená jejími nohsledy. ČR spravujeme společně, vláda na centrální, my na regionální úrovni. Jsem proto přesvědčen, že je povinností hejtmanů z jakékoliv politické strany být s vládou v kontaktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám