Hlavní obsah

Češi jsou s politickou situací spokojeni nejvíce od voleb v roce 2006

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S politickou situací v zemi je spokojeno nejvíce lidí od patových voleb v roce 2006. Vyplynulo to ze zářijového průzkumu agentury STEM. Podle něj současný stav politiky vyhovuje 30 procentům dotázaných. Navzdory tomu ale většina Čechů v nastolení politické stability nevěří.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfové pravicových stran se svými týmy: Miroslav Kalousek, Petr Gazdík, Karel Schwarzenberg (všichni TOP 09), David Vodrážka, Petr Nečas, Petr Tluchoř (všichni ODS), Radek John, Kristýna Kočí a Vít Bárta (všichni VV)

Článek

Nespokojenost se současným stavem politiky vyjádřilo v průzkumu 70 procent respondentů. Pro srovnání květnových voleb do Sněmovny se zúčastnilo 63 procent voličů. S vývojem politiky bylo více lidí spokojeno naposledy v první polovině roku 2006, kdy si jej pochvalovalo 33 procent lidí.

Podíly odpovědí v průzkumu STEM (v procentech)
Jste Vy osobně spokojen(a) s naší současnou politickou situací?
AnoSpíše anoNeSpíše ne
3273337
Myslíte si, že výsledky voleb přinesou České republice politickou stabilitu?
AnoSpíše anoNeSpíše ne
7342138
Myslíte si, že personální změny ve vedení politických stran v posledním roce zlepšily politickou kulturu v naší zemi?
AnoSpíše anoNeSpíše ne
11381635

Většina lidí si však nemyslí, že by současné rozdělení sil v politice mohlo přinést ČR stabilitu. S takovým názorem souhlasí celkem 59 procent dotázaných.

Průzkum zjišťoval i názor lidí na to, jak se odrazily na politické kultuře otřesy ve vrcholných pozicích některých subjektů. Z čelních míst například letos odstoupili dva hlavní rivalové a vůdčí osobnosti politiky tohoto desetiletí Jiří Paroubek (ČSSD) a Mirek Topolánek (ODS). Volby ale otřásly i pozicemi dalších významných osobností. Národ se však v otázce, zda to pomůže zlepšit politickou kulturu, rozděluje. Tábor skeptiků je jen o dva procentní body větší než těch, kteří věří v nápravu politické kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám