Hlavní obsah

Místostarosta Kolína si řekl o miliónový úplatek

Kolín

Místostarosta a dvojka na kandidátce ODS do komunálních voleb Roman Pekárek si podle čtvrteční Mladé fronty Dnes (MfD) údajně řekl o milión korun jednateli stavební firmy za výhodný odprodej městských pozemků. Vyplývá to z nahrávky jednání, kterou má MfD k dispozici. Firma pak skutečně pozemky za 15 milionů korun koupila, ačkoli město původně chtěl na prodeji vydělat 20 miliónů. Zda Pekárek peníze skutečně převzal, z nahrávky nevyplývá.

Článek

Pekárek na schůzce se šéfem firmy Petrem Ličkou vyjádřil obavu, že by mu zastupitelstvo nemuselo obchod schválit. "No já se totiž bojím. Problém je, že já už takhle budu mít problém to překulit přes to zastupitelstvo. Tam pořád hrozí, že mi řeknou, tak to neprodávejme," říkal v nahrávce Pekárek. Dodatečný milión měl být právě za to, že "to bude průchozí".

Lička to pochopil a hned přičetl provizi za průchodnost k výsledné ceně. Peníze nechtěl místostarosta najednou, ale postupně po menších sumách.

Lička pravost nahrávky potvrdil. "Sešli jsme se na jednom odpočívadle, nevím, kdo nás nahrál," řekl novinám. Obchod se pak podle MfD odehrál přesně tak, jak se Lička s Pekárkem domluvili.

Pekárek se ke svým výrokům zachyceným na nahrávce oficiálně vyjadřovat nechtěl. "Jestli to vidíte jako vážné, tak v této zemi platí zákony a měla by se tím zabývat policie," reagoval bezprostředně poté, co mu MfD záznam pustila.

Existence nahrávky Pekárka ale nepřekvapila. Před dvěma měsíci ji totiž dostal do rukou i starosta města Jiří Buřič, také člen ODS. "Trestní oznámení jsem nepodal, ještě to analyzuji," řekl novinám.

Nečas chce ztrestat i Buřiče

Nahrávku prý Buřič pustil i celému místnímu sněmu ODS. Strana Pekárka potrestala tím, že jej zvolila "jen" na druhé místo kandidátky.

Pekárek sám odstupovat nehodlá, prý si počká na rozhodnutí voličů. Na to se však nechce čekat předsedovi ODS Nečasovi. "Je zde vážné podezření z koruptivního jednání a takový člověk nemá místo na kandidátce ODS, dokonce ani v ODS samotné," řekl novinám Nečas. Pokud Pekárek neodstoupí sám, nechá ho z kandidátky škrtnout.

Premiér se zlobí i na starostu. "Udělal hrubou politickou chybu. Měl případ oznámit na policii. Jsem přesvědčen, že i on by měl na kandidátce skončit," dodal Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám