Hlavní obsah

Letecké záběry: 40 tisíc odborářů zaplnilo centrum Prahy

– Praha

Praha v úterý zažila velkou demonstraci odborů proti plánovaným škrtům ve státní a veřejné správě. Za slunečného počasí se v centru Prahy na Palachově náměstí sešlo asi 40 tisíc státních zaměstnanců. Jak vypadal protestující dav z ptačí perspektivy uvidíte na našich leteckých záběrech.

Článek

V davu byli policisté, hasiči, příslušníci vězeňské služby, zástupci školských odborů a zdravotníků či úředníci. Mluvčí pražské policie Ivana Ježková řekla, že na akci dorazilo zhruba 40 000 lidí, odboráři odhadují o 5000 více.

Policie zastavila dopravu podél Vltavy, uzavírka platila od Národního divadla po Čechův most.

Lidé zaplnili celé Palachovo náměstí, část z nich se na něj ani nevešla a musela zůstat na přilehlém Mánesově mostě. Doprava před filozofickou fakultou stála. Plakátky vylepené na sloupech zvaly lidi na pokračování akce od 16:00 na Palackého náměstí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní shromáždění demonstrantů na Palachově náměstí.

Oficiální část demonstrace skončila před třetí hodinou odpoledne vystoupením předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila.

Největší část demonstrantů se sešla už dopoledne na Letné, odkud se vydala k ministerstvu vnitra. Desítky policistů a hasičů tam pronikly přímo do budovy, kde poškodily dveře. [celá zpráva]

Troubící a skandující dav se poté vydal k úřadu vlády, kde na něj čekalo několik set protestujících úředníků a zdravotníků. Část demonstrujících se vypravila také před budovu ministerstva školství.

Důvodem akce je záměr vlády snížit objem prostředků ve státní správě o deset procent. Podstatná část úspor by podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí měla jít z tarifní složky mzdy. Platové tarify by se přitom podle návrhu měly snížit o deset až 43 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám