Hlavní obsah

Operní pěvkyně Červená se domáhá výmazu ze seznamu StB

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Operní zpěvačka Soňa Červená (85) je připravena osobně vypovídat u soudu ve věci své údajné spolupráce s StB, aby dosáhla očištění svého jména. Její žalobu proti ministerstvu vnitra a Archívu bezpečnostních složek o vymazání ze seznamu spolupracovníků Státní bezpečnosti začal ve středu projednávat Městský soud v Praze.

Foto: Hana Smejkalová, Právo

Pěvkyně a herečka Soňa Červená v roli Milady Horákové

Článek

„Jsem připravena tam jít,“ řekla Právu zpěvačka, která právě kvůli nátlaku státní bezpečnosti emigrovala v roce 1962 do západního Německa. Veřejně komentovat kauzu však hodlá podle vlastních slov až po skončení soudního řízení. „Až bude tohle všechno vyřízeno,“ odmítla dotazy Práva.

Soňa Červená se stejným datem narození jako věhlasná zpěvačka je uvedena v oficiálních seznamech MV jako agentka I. správy Sboru národní bezpečnosti, u 1. odboru Brno pod krycím jménem Fialová od 4. dubna 1958.

Z pěti případných svědků, kteří se na vzniku svazku podíleli, nebo by k němu podle ministerstva vnitra mohli vypovídat, už ani jeden nežije. „Jsme tak odkázáni pouze na listinné důkazy,“ uvedla včera soudkyně Dagmar Stadimisová.

Prý existuje rukopis slibu

Ta včera vedla jednání za zavřenými dveřmi. Veřejnost ze soudní síně vyloučila ve chvíli, kdy se četly právě někdejší záznamy komunistické policie. Přitom mělo jít podle předchozích slov zástupců ministerstva vnitra o kopie badatelsky volně dostupných dokumentů z Archívu bezpečnostních složek.

Právní zástupkyně ministerstva vnitra pouze uvedla, že součástí svazku je i ručně psaný slib spolupráce, který se dochoval v originále a který měla Červená podepsat.

„Jedná se o slib, ručně psaný, a je na rozhodnutí soudu, zda jej uzná jako patřičný důkaz, což může udělat poté, až se jednání zúčastní paní Soňa Červená,“ uvedl Vladimír Řepka z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Právnička archívu Jana Šišovská zase s odvoláním na čtyři roky starý judikát Nejvyššího soudu namítla, že žaloba je předčasná, protože žalobkyně nepožádala nejprve o stvrzení neoprávněnosti své evidence v seznamech spolupracovníků StB soudem. Teprve pak by podle ní měla následovat občanskoprávní žaloba.

Soňa Červená kromě řady dalších ocenění převzala v březnu 2005 z rukou exprezidenta Václava Havla zvláštní cenu Thalie. V roce 2008 účinkovala v operním nastudování procesu s Miladou Horákovou Zítra se bude... a letos v září se stala čestnou členkou Státní opery Praha.

V nové sezóně činohry Národního divadla (ND) vystoupí mezzosopranistka ve hře Věc Makropulos v režii Roberta Wilsona.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám