Hlavní obsah

Politici vyslyšeli piloty, za lasery u letišť má hrozit pokuta

• Aktualizováno

Koaliční strany TOP 09 a VV se shodují, že za použití laserů v okolí letišť má hrozit pokuta až do výše pěti miliónů korun. Na používání oslepujících laserů u letišť si čeští piloti v minulosti opakovaně stěžovali. Předchozí Sněmovna se zákonem o laserech zabývala, ale nestačila jej projednat.

Foto: Petr Josek, Reuters

Článek

Poslanci obou stran navrhují, aby v okolí každého letiště vzniklo ochranné pásmo, ve kterém by bylo zakázáno používat laserová zařízení. Velikost tohoto pásma by vymezil Úřad pro civilní letectví. Za porušení zákazu by pak pachatelům hrozila pokuta až do výše pěti miliónů korun. Předvolební návrh počítal maximálně s třemi milióny korun.

V současnosti v okolí letišť existují ochranné zóny, ve kterých je zakázáno například stavění budov, používání nebezpečných světel či vedení vysokého napětí.

Útoků bylo několik

Útoky na letouny u ruzyňského letiště se rozmohly podle ředitele Úřadu pro civilní letectví Josef Rady koncem loňského roku.

"Za poslední rok bylo zaznamenáno minimálně sedm útoků laserem na civilní letadla provedených ze země. Tyto útoky se odehrály v prostoru okolí letiště Ruzyně v oblastech Hostivic, Horoměřic a Kladna. Pachatel opakovaně zamířil laser na přistávající nebo startující letadlo," uvedl letos v únoru po jednom z útoků Karel Mündel z technické komise Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA.

Podle Mündela podali piloti několik trestních oznámení, která ale policisté všechna odložili s tím, že se nejedná o trestný čin. Piloti proto apelovali na poslance, aby se problematikou laserů zabývali.

V případě zasažení laserem piloti po určitý čas nevidí a může hrozit i trvalé poškození zraku.

Nynější ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se před volbami k speciální zákonné úpravě nepřikláněl. Podle něj se dá oslepení pilotů kvalifikovat jako trestný čin obecného ohrožení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám