Hlavní obsah

Vesecká píše Johnovi: Máte elementární neznalosti a vyvíjíte politický nátlak

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se v úterý v otevřeném dopise ohradila proti vyjádřením ministra vnitra Radka Johna (VV) v nedělní televizní debatě Otázky Václava Moravce. Johnovy výroky o vyšetřování korupce, o státním zastupitelství i o ní samotné se podle ní odvíjejí od neznalosti základních trestněprávních předpisů. Vyjádření označila za účelový politický nátlak. John její výroky odmítl s tím, že je to nesmysl.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renata Vesecká

Článek

"Řada vašich výroků, které negativně hodnotí činnost státních zástupců..., či vaše výroky, které negativně hodnotí moji práci ve funkci nejvyšší státní zástupkyně, se odvíjí od neznalosti základních trestněprávních předpisů, předpisů upravujících organizaci justice a státního zastupitelství a v neposlední řadě ve vaší elementární neznalosti pravomoci a působnosti Nejvyššího státního zastupitelství a nejvyššího státního zástupce," napsala Vesecká.

Vadí jí například to, že John v souvislosti s "otevíráním zavřených spisů" a kontrolou toho, proč byly odloženy, uvedl, že Vesecká je "podezřelá v řadě kauz" a asi nebude tím nejlepším kontrolorem. Hovořil také o tom, že kauzu pražského projektu opencard by policisté vyšetřovali už o půl roku dříve, jenže jim to nepovolil státní zástupce.

Vesecká tvrzení označila za nepravdivá, subjektivní a zcela zkreslená. "Vaše vystoupení považuji za zcela účelový politický nátlak na soustavu státního zastupitelství a za snahu za každou cenu hájit resort ministerstva vnitra na úkor státního zastupitelství," vzkázala Johnovi.

Ministr podle ní neoprávněně zasahuje do fungování systému státního zastupitelství. Vyzvala ho k písemnému doložení skutečností, které ho vedly k použitým výrokům. Dodala, že každý vrcholný představitel instituce by se měl především starat o řádný chod svého úřadu.

Je to nesmysl, tvrdí John

John její vyjádření odmítl. "Je to úplný nesmysl. Já naopak žádám paní nejvyšší státní zástupkyni, která včera (v pondělí) řekla, že policie se podílela na nějakém zametání pod koberec, konkrétně o které kauzy šlo, potřebuji to doložit, abychom to vyšetřili," řekl John.

Doplnil, že policisté mu při přípravě protikorupční strategie říkají, že pokud nebude Vesecká odvolána a státní zástupci s nimi nezačnou spolupracovat, tak se reforma nepovede. "Nejde o politiku, ale o konkrétní práci konkrétních lidí v terénu," dodal ministr vnitra.

Johnova strana Věci veřejné žádá odvolání Vesecké do podzimních voleb. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se netají s tím, že návrh na její odvolání skutečně podá. Zatím ale není jasné, kdy. Nástupcem Vesecké by mohl být Pavel Zeman z Nejvyššího státního zastupitelství, který je zároveň českým zástupcem v Eurojustu, což je jedna z institucí EU, která zařizuje právní spolupráci mezi členskými zeměmi.

Vesecká je ve funkci od roku 2005. Její předchůdkyně Marie Benešová ji na sklonku roku 2007 označila v souvislosti s kauzou někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka za členku zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury. Vesecká za to Benešovou zažalovala, Krajský soud v Praze však opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová nemusí omlouvat. Rozsudek zatím není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám