Hlavní obsah

Entropa zakotvila v plzeňské Techmanii

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Entropu, kontroverzní symbol českého předsednictví v Evropské unii, mohou vidět od pondělí 6. září návštěvníci technického interaktivního muzea Techmania v areálu plzeňské Škodovky.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Entropa Davida Černého (na snímku v černém) je od pondělí k vidění v plzeňské Techmanii.

Článek

„Je v našem vlastnictví, získali jsme ji za více než deset miliónů korun,“ řekl Právu ředitel zmíněného centra Vlastimil Volák. „Budeme ji splácet několik let, na dílo přispěli i naši partneři. Doufáme, že nám zvýší návštěvnost, přiláká totiž do Techmanie i lidi, kteří by jinak asi nedorazili,“ dodal Volák.

Umělci nepřijeli

Autor plastiky David Černý je s umístěním svého díla spokojený. „Techmanie je příjemné místo, je to naprosto v klidu,“ prohlásil v Plzni Černý. Jak sdělil Právu, zvažoval i nabídky ze Španělska a Anglie. Proč zvítězila právě Techmanie? „Důvodů bylo víc.“ Jakých? „Prostě víc svítilo sluníčko.“

Foto: Ivan Blažek, Právo

Kontroverzní Entropa zdobí průmyslovou halu plzeňského technického muzea Techmania.

Černého „mrzí“ jen to, že se plzeňského slavnostního odhalení Entropy nezúčastnilo sedmadvacet evropských umělců, kteří se na uměleckém počinu podíleli. Alespoň podle fikce, na kterou skočil i tehdejší ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. „Doufám, že tady bude Entropa přijata lépe než v Bruselu, kde se různě zakrývala - nezakrývala a vypínala - nevypínala,“ prohlásil Černý.

Plastika, zobrazující s ironickým nadhledem státy unie, vzbudila po vystavení v Bruselu řadu negativních reakcí. Například Bulharsko symbolizované tureckým záchodem muselo být zakryté, odsoudilo ji i Slovensko - to je vyvedené jako uherák stažený maďarskou trikolórou.

Zatím s odstupem

Šestnáct metrů vysoká a sedm tun těžká skulpultura se vešla přesně na míru do jedné ze zatím nezrekonstruovaných lodí průmyslové haly, v níž sídlí Techmánie. Lidé ji tedy neuvidí přímo, ale přes průhledy z již fungujících expozic. Na revitalizaci zbytku areálu má muzeum vypracovaný projekt. Potřebných šest set miliónů chce získat prostřednictvím dotací. „Věřím, že se v roce 2014 návštěvníci podívají i do té části haly, v níž je umístěná Entropa,“ uzavřel Volák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám