Hlavní obsah

Náčelník štábu Picek: Drahé pandury objednávalo ministerstvo, ne armáda

Právo, Oldřich Danda

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek odmítá, že za vysokou cenou transportérů Iveco stojí požadavky generálního štábu. Ohradil se tak proti slovům bývalého ministra obrany Martina Bartáka, podle kterého by měl otázky, proč obrana pořídila nadstandardně vybavené a údajně předražené vozy, odpovídat náčelník generálního štábu.

Foto: Petr Horník, Právo

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek

Článek

„Náčelník generálního štábu definuje přesně požadavky vojáků na vybavení jakékoli techniky na základě operačních zkušeností, a to zejména v Afghánistánu. Největší důraz klademe na bezpečnost vojáků. V žádném případě ale nevyjednává o ceně ani o způsobu jejich pořízení. O tom výhradně rozhoduje ministr obrany,“ sdělil Právu Picek. Ten má před sebou ještě půl roku, funkční období mu vyprší v březnu 2011.

Ministerstvo koupilo nejdříve 15 strojů Iveco za 499 miliónů korun bez výběrového řízení. Obchod zařídila firma Praga-Export. Stejný prostředník dodá obraně další 90 strojů za 3,6 miliardy korun. Obchod budí podezření, protože portugalské či rakouské ozbrojené síly pořídily stroje mnohem levněji.

O předražených nákupech transportérů – Iveco, Dingo či Pandur – se začalo v posledních dnech intenzivně mluvit. Možnou korupci při pořizování transportérů Pandur začne vyšetřovat česko-rakouský tým.

Policie prošetřuje minomety

Deník MF Dnes minulý týden zveřejnil nahrávky rozhovoru náměstka pro vyzbrojování Jaroslava Kopřivy s lobbistou finské firmy Patria Stanislavem Marešem, ve kterých domlouval nákup minometů bez výběrového řízení, součástí diskuse měla být řeč i o provizi.

inistr obrany Alexandr Vondra Kopřivu ihned odvolal. Nyní to začala prošetřovat protikorupční policie kvůli možným úplatkům. Ministr vnitra Radek John (VV) v neděli  v ČT slíbil, že dohlédne, aby kauza nebyla zametena pod koberec.

Kopřiva při rozmluvě s Marešem mimo jiné zmínil, že na jednu z prvních schůzek se zástupci firmy Patria ho přivedl lobbista Vladimír Motlík, známý prezidenta Václava Klause.

Nahrávky, na kterých Kopřiva např. říká, že Barták zařídil české zbrojní firmě MPI Group lukrativní obchod na dodávku obrněnců Dingo, vyvolaly mediální přestřelku mezi ODS a TOP 09.

Barták, který je nyní náměstkem ministra financí, výroky v pátek pro Právo označil za nesmysl a absurditu. Podle něj Kopřiva zřejmě zvyšoval svoji hodnotu. „V té době jsem nebyl ministr, jako náměstek pro ekonomiku jsem neměl naprosto nic společného s akvizicí, nemohl jsem to ovlivnit. Považuji to za nenormální, myslím si, že Kopřiva nebyl při smyslech,“ řekl Právu Barták. Podle něj odpovědnost za nákup obrněnců leží na bedrech armády.

Reklama

Související články

Policie začala vyšetřovat nákup pandurů

Detektivové z protikorupční policie začali ve středu oficiálně vyšetřovat údajnou korupci při nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Informace...

Výběr článků

Načítám