Hlavní obsah

Pospíšil k odvolání Vesecké: do 14 dnů bude jasno

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce do dvou týdnů zveřejnit, kdy navrhne odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Řekl to v neděli Právu v reakci na vyjádření ministra vnitra Radka Johna (VV) v ČT, který požaduje odvolání Vesecké ještě do podzimních voleb.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

Pospíšil zároveň Právu exkluzivně potvrdil, že nástupcem Vesecké by měl skutečně být český člen v Eurojustu v nizozemském Haagu a zároveň žalobce z Nejvyššího státního zastupitelství Pavel Zeman (37). Právo o něm jako o horkém kandidátovi na toto křeslo informovalo jako první již před několika dny. [celá zpráva]

Johnova slova Pospíšila rozhořčila

„Garantuji vám, že do čtrnácti dnů bude v té věci jasno. Výměnu na postu nejvyššího státního zástupce plánujeme během podzimu, nejpozději do konce roku musí být učiněna,“ uvedl Pospíšil, kterého výroky Johna podle jeho slov rozhořčily.

John v nedělních Otázkách Václava Moravce pohrozil odchodem Věcí veřených z vlády, pokud nebude Vesecká odvolána do komunálních voleb, které se konají 15. a 16. října. Vesecká na to reagovala prohlášením, v němž Johna vyzvala, aby její konkrétní pochybení doložil. [celá zpráva]

O odvolání Vesecké a o jejím nástupci přitom s koaličními partnery jednal celý tento týden.

„Ve středu jsem seděl s Véčkaři a v pátek s TOP 09, kde jsme o odvolání doktorky Vesecké jednali. Představil jsem jim i jméno případného nástupce, pana Zemana. Nepadla proti němu žádná námitka, ale oni ho vůbec neznají, takže chtějí vědět, co je zač. Tedy poznat jeho názory, plány a koncepci reformy státního zastupitelství, takže o tom povedeme ještě diskusi,“ přiblížil Pospíšil.

Proto ho v neděli rozčílilo, že najednou šéf Věcí veřejných Radek John vyzýval k odvolání Vesecké ještě před říjnovými komunálními volbami a nepřímo to podmiňoval odchodem z koalice. „Byl to podle mě podraz dělat si medializací již domluvené věci politické body,“ poznamenal Pospíšil.

Hledání nástupce Vesecké zabralo čas

Vysvětlil také, proč zatím neoznámil termín odvolání dosavadní šéfky českých žalobců. Chtěl totiž zároveň zveřejnit jméno jejího nástupce, ale toho musel teprve najít.

„Určité průtahy jsou způsobené tím, že jsme hledali kvalitního nástupce. Toho jsme nyní našli, ale jeho možnost nástupu do funkce není okamžitá, a to vzhledem k jeho působení v Haagu, kde je zatím vázán. Teď jednáme o termínu, kdy tam může své závazky ukončit,“ podotkl ministr.

Podle informací Práva se zatím hovoří o datu 1. ledna příštího roku, kdy už by Zeman mohl funkci nejvyššího žalobce převzít.

Pospíšil už také samozřejmě jednal o Zemanovi s předsedou vlády Petrem Nečasem. „Premiér je o mých krocích informován,“ uvedl pouze ministr. Nicméně podle informací Práva není Nečas proti jmenování Zemana nástupcem Vesecké.

Pavel Zeman

Datum a místo narození: 18. listopadu 1972, Plzeň

Vzdělání: po studiu na gymnáziu Luďka Pika v Plzni vystudoval fakulty Právnickou a Filozofickou (obor politologie) na Univerzitě Karlově v Praze.

Současná funkce: český zástupce v Eurojustu (instituce Evropské unie pro právní spolupráci se sídlem v nizozemském Haagu), od 1. května 2004; zároveň působí i jako státní zástupce na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v Brně.

Profesní kariéra: po jmenování státním zástupcem působil na Okresním i Krajském státním zastupitelství v Plzni, poté nastoupil na NSZ v Brně do jeho mezinárodním odboru; v roce 2004 se stal vůbec prvním zástupcem ČR u Eurojustu, byl zároveň nejmladším zástupcem v této právní organizaci ze všech členských zemí.

Ostatní:

- Má mezinárodní zkušenosti; hovoří anglicky, francouzsky a německy

- jako český člen Eurojustu se podílel například na zatčení a předání Barbory Škrlové, jedné z obviněných v kauze týrání chlapců z Kuřimi. Spolupracoval také při zadržení uprchlého odsouzeného vraha Romana Čabrady ve Francii

- není spojen s žádnou politickou stranou.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám