Hlavní obsah

Kalousek: Vondra lobboval ve vládě za Pandury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třenice mezi představiteli ODS a TOP 09 nabraly nový kurz, když ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) obvinil šéfa resortu obrany Alexandra Vondru (ODS) z toho, že v bývalé Topolánkově vládě otevřeně lobboval ve prospěch 14miliardové zakázky na nákup 107 obrněných transportérů Pandur od rakouské zbrojařské firmy Steyr.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Saša Vondra byl nejaktivnější člen vlády, který nejvíc prosazoval, abychom učinili se Steyrem a General Dynamics (americký vlastník zbrojovky Steyr, pozn. red.) dohodu. Nejvíc s námi se všemi hovořil a naléhal na to, abychom to udělali kvůli dobrým vztahům s firmou General Dynamics,“ řekl Kalousek Lidovým novinám (LN).

Podle Kalouska Vondra členy vlády oslovoval s tím, že mu chodí SMS zprávy od bývalého generálního tajemníka NATO George Robertsona, který údajně naléhal, aby ČR smlouvu podepsala. Robertson tehdy pracoval v soukromém sektoru pro akcionáře společnosti Steyr, připomínají LN.

Koaliční kabinet Mirka Topolánka nejdříve vypověděl Steyru smlouvu na nákup 199 pandurů za téměř 21 miliard, který podepsala končící vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Nakonec odsouhlasil pořízení 107 obrněnců za14 miliard, a to i rukou Miroslava Kalouska.

„Nevím, zda jsem se rozhodl správně, ale rozhodl jsem se s plnou odpovědností, kterou ponesu. Jestli se dnes kdokoliv z tehdejších členů chce své odpovědnosti zbavit a házet to na někoho, kdo nerozhodoval, protože Martin Barták v té vládě neseděl, tak to je velmi nefér,“ řekl LN Kalousek na obranu Bartáka, který byl ministrem obrany v úřednické vládě Jana Fischera, za Topolánkova kabinetu byl na úřadu náměstkem.

Vondra: nepřesvědčoval jsem, jen jsem informoval

„Já jsem nikoho nepřesvědčoval, já si vzpomínám, že jsem tehdy některé členy vlády a premiéra informoval o tom, že George Robertson vyjadřoval určité znepokojení nad tím, když se vláda rozhodla vypovědět úvodní smlouvu o nákupu 200 kusů transportérů Pandur. Ale myslím si, že moje informace byla, že jsem prostě předal dopisy, které George Robertson tehdy posílal, a to je všechno,“ reagoval v LN ministr Vondra.

Reklama

Výběr článků

Načítám