Hlavní obsah

Vondra jmenoval generálního sekretáře a zadal audit majetku

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) ve středu pokračoval v personálních a funkčních změnách ve svém resortu, vyvolaných zprávami o nejasnostech při zadávání zakázek. Vondra zřídil pozici generálního sekretáře, zahájil forenzní audit ve správě majetku a nechal si vypracovat zprávu o uzavřených a plánovaných tendrech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra

Článek

Generálním sekretářem se stal exředitel oddělení forenzních služeb firmy Price Waterhouse Coopers Jan Vylita. „Je to krizový manažer ze soukromého sektoru a není spojen s žádnou politickou stranou. Bude mít na starosti řízení úřadu a zejména sekci správy majetku místo dosavadního ředitele Jiřího Krále. Jde o důležitý signál funkčních změn a první krok k nastavení systémových změn,“ prohlásil Vondra.

Ministr dále nechal zahájit forenzní audit v organizačních útvarech, tedy správě bytového fondu, úřadu pro nemovitou infrastrukturu a ve vojenských ubytovacích a stavebních správách. Výsledky auditu podle Vondry mají být známy za dva měsíce, první zpráva o situaci ve správě vojenského bytového fondu by měla být zveřejněna na konci září.

Chobotnice se budovala od 90. let

Situaci kolem odvolaného náměstka Jaroslava Kopřivy (KDU-ČSL), který si domlouval provizi při nákupu minometů od finské firmy Patria, označil za důsledek léta budovaných vztahů, které byly zasety již v průběhu 90. let.

"Je třeba useknout chapadla chobotnici, která se dostala do vysokých pater politiky. Po zadání forenzního útvaru na organizační útvar si hodlám posvítit i na sekci pro vyzbrojování,“ dodal Vondra.

Ministr uvedl, že si nechal vypracovat zprávu o probíhajících a připravovaných kontraktech, podle něj je však již z celkové sumy devíti miliard již 8,3 miliardy nasmlouváno. Vondra také odvolal informační embargo, které ministerstvo za Martina Bartáka uvalilo na některé novináře. Pracovníci ministerstva již také mohou komunikovat s médii, což dřív bylo možné jen prostřednictvím tiskového odboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám