Hlavní obsah

Děti i důchodci by měli platit v nemocnici méně, plánuje Heger

Platby za pobyt v nemocnici by se podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) měly lišit podle věku a sociálního statutu. Zatímco lidé v produktivním věku by platili plný poplatek, pro děti, důchodce a lidi se zdravotním pojištěním by byly platby nižší. V úterý o tom informovaly Lidové noviny (LN).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Kabinet se ve svém programovém prohlášením zavázal ke změně regulačních poplatků ve zdravotnictví. Poplatek za položku na receptu by měl být zrušen a nahrazen poplatkem za recept.

Změnit by se měl i regulační poplatek za den v nemocnici. Dosud byl 60 korun, nově má být minimálně 100 korun. [celá zpráva]

To by však mohlo pro některé skupiny znamenat problém. "Hledáme model, kdy by byly poplatky v nemocnici rozlišeny svojí výškou, aby část populace měla poplatek levnější," citovaly LN Hegera.

List doplnil, že nižší poplatky by vedle seniorů nad 65 let a mladistvých do 18 let měli platit i lidé, kteří nejsou soběstační a jako takoví pobírají příspěvek na péči vyššího stupně. Stejně by na tom byli i držitelé průkazky ZTP/P a pravděpodobně i lidé pobírající invalidní důchod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám