Hlavní obsah

Za propadem tunelu Blanka je zřejmě pochybení Metrostavu

Právo, Hynek Paštěka

Báňský úřad zahájil s hlavním dodavatelem tunelu Blanka, firmou Metrostav, správní řízení o výši pokuty. I když má být vyšetřování ukončeno koncem října, již nyní má úřad podezření na pochybení či porušení zákona ze strany Metrostavu. Proto také správní řízení zahájil. Na další porušení zákona však může ještě přijít.

Foto: Petr Horník, Právo

Propadlá země u budovy ministerstva kultury

Článek

„Vyhodnotit hlavní příčinu, která vedla k propadu tunelu, bude ještě chvíli trvat. Máme ještě zadán znalecký posudek, který by měl být hotov v polovině září. Ten například vyhodnotí, zda byla správně zvolena tloušťka výztuže tunelu. Dále potvrdí či vyvrátí některé naše hypotézy. Podle nich mohou být příčiny dvě. Jednak nedodržení technologické kázně při propadu a nebo špatně vedená nebo zpracovaná projektová dokumentace. Já osobně se domnívám, že velmi významnou roli hrálo nedodržení technologické kázně. Je to ale zatím pouze můj osobní názor,“ řekl Právu místopředseda Českého báňského úřadu Dušan Havel.

Pokutu úřad stanoví podle zákona. Sazby mohou být do jednoho, dvou i pěti miliónů korun, podle stupně porušení předpisů. Všechny materiály dále úřad předá policii, která poté může i přistoupit k trestnímu stíhání odpovědných osob. Metrostav pak musí přijít s novou projektovou dokumentací a s dalšími návrhy, jak se s příčinami mimořádné událostí vyrovná. Bez toho v ražbě pokračovat nemůže. Současně může dodávat důkazy, které hovoří v jeho prospěch.

Praha bude chtít zaplatit škodu

„Metrostav definoval tři možné příčiny propadu. Dvě, o kterých mluví Báňský úřad a ještě třetí, náhlé zhoršení geologických podmínek.

Pravděpodobně se bude jednat o kombinaci těchto příčin. V těchto dnech také dokončujeme dokumentaci k dalšímu postupu prací, kterou v nejbližších dnech předáme Báňskému úřadu k posouzení,“ sdělil Právu tiskový mluvčí společnosti Metrostav František Polák.

Peníze bude od Metrostavu chtít i zadavatel stavby, hlavní město Praha. Podle analýzy vypracované Vysokou školou ekonomickou metropoli vznikla škoda minimálně čtrnáct miliónů korun. Praha však bude po firmě zřejmě chtít i vyšší částku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám