Hlavní obsah

Naštvaní hejtmani sesadili Ratha z funkce v asociaci krajů

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Hejtmani se ve středu po jednání s vládou ještě jednou sešli a zrušili pozici místopředsedy Asociace krajů ČR, kterou zastával jejich středočeský kolega David Rath (ČSSD). Právu to potvrdil jeden z účastníků jednání. Oficiálně se krok zdůvodňuje přebytečností pozice místopředsedy, podle zákulisních informací jde ale o reakci na to, že Rath často na jednání hejtmanů nedochází. Navíc své kolegy rozzuřil bojkotem pracovního oběda s vládou.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a středočeský hejtman David Rath

Článek

„Potvrzuji reorganizaci, v podstatě se zrušilo jedno místopředsednické místo,“ řekl Právu k rozhodnutí jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). „Vážně? Tak to mně ani neřekli,“ odepsal v sms ve středu večer Rath na dotaz Práva, co říká na sesazení z funkce místopředsedy asociace hejtmanů.

Rath se odmítl zúčastnit společného oběda hejtmanů s členy vlády v čele s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Bojkot odůvodnil vládním plánem na snižování platů ve veřejné sféře. Jeho neúčast zkritizoval hned po jednání s vládou i šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

„Hašek udělal dobře, kritiky vlády musí potrestat. Teď se nosí servilita a dárky premiérovi,“ komentoval reakce kolegů ironicky Rath.

Na mimořádném  jednání hejtmanů, kde se rozhodlo o jeho sesazení z funkce, Rath nebyl  přítomen, ale neúčastnil se ho ani Hašek. Hašek a Rath si vyměnili ostrá slova již v uplynulých dnech.  [celá zpráva]

Rath: Vláda chce kraje finančně oběsit

Rath si na svém facebooku nebral servítky a uvedl, že by se mu u jídla mohlo udělat špatně od žaludku.

„Nečasova vláda chce kraje finančně oběsit. Její nápad na snížení platů zdravotníků, hasičů, lidí v sociálních službách, učitelů a policistů je cesta do hluboké hospodářské krize provázené snížením životní úrovně těchto zaměstnanců. Z toho se mi dělá tak špatně, že společný oběd s Nečasem a jeho ministry by z důvodu mé nevolnosti nemusel dopadnout dobře,“ uvedl Rath .

Mluvčí kabinetu Martin Kupka odmítl, že si vláda s hejtmany pochutnávala na opulentním obědě. "Byl to standardní pracovní oběd v jídelně Úřadu vlády," sdělil Kupka Právu.

Hašek: Rath se vzdal možnosti hájit zájmy občanů

Jihomoravský hejtman a Rathův stranický kolega Hašek (ČSSD) neúčast středočeského hejtmana na pracovním obědě zkritizoval. Rath se podle něj sám vzdal možnosti hájit zájmy voličů, když chyběl u debaty například o financování sociálních služeb.

„Je odpovědností kolegy Ratha, jak zastupuje Středočeský kraj a zda sdělí veřejnosti racionální důvody, které jej vedly k neúčasti na pracovním obědě všech hejtmanů s vládou ČR,“ sdělil Hašek Právu.

„Právě na tomto obědě jsme vyjednávali s premiérem a ministry o protipovodňové prevenci a jejím financování, o fungování složek integrovaného záchranného systému, či nutných financích pro regiony na zajištění sociálních služeb v roce 2011. U této části diskuse David Rath z vlastního rozhodnutí chyběl a sám se vzdal šance hájit zájmy našich voličů. Škoda,“ dodal Hašek, který zdůraznil, že kraje nesouhlasí s plánovanou úpravou platů ve veřejné správě a diskutovat chtějí také s ministrem financí o penězích na přenesený výkon veřejné správy.

Reklama

Výběr článků

Načítám