Hlavní obsah

Zesnulý pedagog na kandidátce zůstane

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Jméno Josefa Cepáka, učitele českobudějovického Biskupského gymnázia, který před několika dny tragicky zemřel v Alpách, zůstane na kandidátce koaličního uskupení Zelení a otevřená společnost (SZ a SOS) pro komunální volby v Českých Budějovicích.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Josef Cepák byl naším kandidátem do zastupitelstva již potřetí (poprvé v roce 2002). Zůstane jím i nadále. Po dohodě s jeho manželkou jsme došli k jednomyslnému názoru, že nebudeme jeho jméno z kandidátky vypouštět. Velmi si vážíme jeho dřívější spolupráce s námi, veřejné angažovanosti a především lidských a občanských postojů,“ sdělil Právu lídr kandidátky Zelení a otevřená společnost Svatomír Mlčoch.

Volební zákon situaci případné výměny kandidáta z důvodů jeho úmrtí neupravuje a ponechává pouze možnost vyškrtnutí, což SOS a SZ nepovažují za důstojné.

„Nedovedu si představit, že Josefa Cepáka z kandidátky prostě vyškrtneme. Není to jenom organizační záležitost. Je to pro nás věc důvěry, která smrtí neskončila. Pepík projevil vůli za nás kandidovat a my se cítíme jeho odkazem zavázání,“ zdůraznil Mlčoch.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Mont Blanku zahynul český horolezec

V masivu hory Mont Blanc ve středu ráno zahynul šedesátiletý český horolezec Josef Cepák. Cepák, který byl povoláním pedagog na gymnáziu v Českých...

Výběr článků

Načítám