Hlavní obsah

Nečas: Škrty jsou nezbytné, 100 Kč od každého na povodně ne

Novinky, jky
Aktualizováno

Desetiprocentní propad u platu většiny státních zaměstnanců a zejména policistů bylo jedním z hlavních témat, kterým se Petr Nečas v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT věnoval. Zároveň se distancoval od plánu ministerstva financí na stržení stokoruny ze slevy na dani z příjmu kvůli hrazení škod po povodních. Změnou názoru ovšem rozladil ministra financí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas v Otázkách Václava Moravce

Článek

Nečas komentoval mimo jiné i očekávaný odliv velkého množství zkušených policistů, kteří pravděpodobně nebudou snížení platu akceptovat.

"Je povinností daného ministra, aby manažersky zvládl udržení potřebných lidí. Například od policie je vždy přirozený odchod, 1500 až 1600 lidí odchází každý rok od policie běžně. Po 15 letech pak jde o velmi zajímavé výsluhy, které obdrží, takže by část těch zaměstnanců možná odcházela tak jako tak," zauvažoval Nečas.

"Problém odlivu zaměstnanců už je pak vždy v kompetenci daného ministra. Je na něm, aby třeba i cestou nadtarifních odměn udržel ty lidi, které potřebuje," uvedl Nečas mimo jiné i směrem k novému ministrovi vnitra Radku Johnovi.

"Propad mezd už zažil v loňském a letošní roce soukromý sektor a s ním i statisíce zaměstnanců. Něco takového nyní potká i veřejný sektor. Ten musí dýchat společně s ekonomikou státu," řekl premiér.

Snížení růstu HDP

"K poklesu platů dojde v celém státním sektoru," uvedl premiér, který je připraven na jednání s odboráři. Považuje totiž za nezbytné vysvětlit jim chystané škrty v rozpočtu. Nečas nezastíral, že tyto kroky sníží růst ekonomiky asi o 0,6 procenta HDP.

Slovo přišlo i na otázku povodní. "Zvažujeme vytvoření položky ve státních aktivech, ale vše bude ještě otázkou dalších debat. Rozhodně však nemluvím o žádném fondu, to je něco zcela jiného," uvedl Nečas a dodal, že by byl rád, aby byl státní rozpočet příště na povodně připraven, aby se vše nemuselo řešit zpětně, například formou dluhopisů.

Zvyšování přímých daní Nečas nepřímo odmítl a od plánu ministerstva financí snížit o 100 korun slevu na daň z příjmu kvůli vzniku povodňového fondu se v televizní debatě jasně odklonil. Peníze k tomuto účelu by chtěl spíše získat z nepřímých daní či úsporami.

Kalouska premiérův obrat naštval

Ministra financí Miroslava Kalouska  (TOP 09) Nečasova vyjádření rozladila. "Ten návrh jsem tam vkládal já po dohodě s premiérem. Pokud pan premiér změnil názor, já ho nezměnil. Nechci zvedat sazbu u přímých daní, nicméně stokoruna slevy na dani mi připadá jako velmi únosná," řekl České televizi.

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek naopak Nečasův obrat přivítal.

A podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla je vytvoření zvláštní rozpočtové položky důkazem o špatném hospodaření státu. "V rozpočtu má být na mimořádné události rezerva nejméně pět miliard korun. Pokud není, pak ať to dorovnají ministři třeba ze svého nebo najdou úspory ve svém resortu, ale ať nezavádějí nové daně, ani nevydávají nové dluhopisy. Je to jen jejich problém, že rezervy byly utraceny nebo nebyly narozpočtovány," řekl Michl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám