Hlavní obsah

Foldyna zvažuje souboj o vedení ČSSD, chce smír se Zemanem

Právo, Jiří Ovčáček

Děčínský sociální demokrat a poslanec Jaroslav Foldyna zvažuje v případě dostatečné podpory, že se bude ucházet na březnovém stranickém sjezdu o post místopředsedy ČSSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Foldyna, Miloš Zemana a Miroslav Šlouf na archivním snímku

Článek

Nevylučuje také, že by nakonec mohl být dalším z kandidátů na funkci předsedy strany. Jestliže by se do vedení ČSSD dostal, chce uskutečnit usmíření soc. dem. s expředsedou Milošem Zemanem.

„Pokud by se nadále stupňovala situace, kdy se hlásí do volby předsedy lidé jako je pan Dryml, tak bych to zvážil,“ řekl ve čtvrtek Foldyna Právu k možnosti kandidatury na šéfa strany. Nyní ale spíše přemýšlí o účasti v souboji o křeslo místopředsedy ČSSD. „Pro mé rozhodnutí je klíčové, jaká bude poptávka,“ dodal Právu.

V případě, že by se stal členem vedení ČSSD, chtěl by Foldyna hlavně změnit obraz strany ve smyslu otevřít ji novým, neokoukaným tvářím. A také soc. dem. usmířit se Zemanem.

„Jednou z kapitol, kterou si myslím, že za sebou ČSSD těžce nese, je kapitola Miloš Zeman. Je třeba oboustranně tuto kapitolu vyřešit. Znamenalo by to určitě usmíření,“ popsal svůj plán.

Zároveň chce vyřešit problémy s hromadnými nábory a černými dušemi, které jsou nástrojem mocenského boje uvnitř strany. Rozhodující podle něj nesmí být počet členů stranické buňky, ale to, jakou práci organizace soc. dem. odvádí.

„Kvalita musí být důležitější než kvantita. Důležité jsou výsledky,“ uvedl Foldyna. ČSSD by se podle něj měla inspirovat Zemanovou tezí, že do vyšších funkcí postupně míří ti úspěšní, kteří mají za sebou viditelné výsledky.

Zájem o nejvyšší post v soc. dem. už oznámili Bohuslav Sobotka, Michal Hašek a Vladimír Dryml. Kandidaturu zvažuje i Martin Pecina. ČSSD plánuje předsedu zvolit v přímé volbě všemi členy, pokud by se ale zkomplikovala nebo zkrachovala, zvolí šéfa březnový sjezd.

Reklama

Výběr článků

Načítám