Hlavní obsah

V Praze v noci nejvíc napršelo na Libuši, kroupy měly i pět centimetrů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné bouřky, které v noci z neděle na pondělí zasáhly část Čech s sebou přinesly vedle srážek i krupobití. Mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák uvedl, že například v Praze na Libuši spadlo celkově zhruba 45 milimetrů srážek.

Článek

"V dalších oblastech byly zaznamenány srážky v rozmezí 25 až 40 milimetrů," doplnil Dvořák s tím, že takovéto srážkové úhrny nejsou v bouřkách nijak výjimečné.

Svým způsobem mimořádné však byly podle Dvořáka kroupy, které ve svém průměru dosahovaly velikosti dvou až pěti centimetrů.

Bouřka přišla z Písecka

"Dopoledne (v neděli, pozn. red.) se vyskytovaly v jižní polovině Čech slabé přeháňky, záhy odpoledne se objevila na severu Čech první bouřka s intenzitou 10 až 15 milimetrů za hodinu. Později odpoledne se vytvořila v okrese Klatovy silná bouřka s hodinovou intenzitou kolem 20 milimetrů a kroupami kolem jednoho centimetru, která směřovala na sever až severozápad a slábla," popsal na webu ČHMÚ situaci, která předcházela večerním průtržím mračen, meteorolog Štefan Handžák.

Dále též uvedl, že v neděli po půl osmé večer se vytvořila bouřka severně od Písku. "Ta zesilovala a postupovala k severu až k severovýchodu nad Prahu," přičemž kroupy se podle radarových měření začaly objevovat u Štěchovic a Hradištka.

Následně se bouřka posouvala dále k severu až severozápadu a postupně slábla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám