Hlavní obsah

Prahou se přehnala prudká bouře s krupobitím, šest zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nad Prahou se v neděli pozdě večer přehnal prudký déšť doprovázený kroupami. Podle informací záchranářů bylo šest lidí zraněno. Tři utrpěli úraz hlavy, dva upadli na záda a jednoho poranilo vypadlé střešní okno.

Článek

K více než 50 případům museli vyjíždět hasiči. Případů ale bude podle všeho víc, mimo jiné i proto, že před 23:30 začalo v hlavním městě znovu pršet. Hasiči především odčerpávali vodu ze sklepů a odstraňovali spadané stromy a větve. Voda mimo jiné natekla do vestibulu stanice metra Můstek, odkud ji museli hasiči vyčerpávat.

V Jílovém u Prahy zasáhl blesk rodinný dům a od něj chytla střecha. Mezi Jílovým a Davlí spadl na železniční trať strom a uvěznil osobní vlak.

Podle mluvčí pražské záchranné služby bylo patrně nejvážnější poranění muže, na něhož spadlo střešní okno - rozbité sklo mu poranilo nohu a bylo příčinou tepenného krvácení. Další muž utrpěl úraz hlavy. Zraněny byly i čtyři ženy, a to po pádu na záda nebo utrpěly zranění na hlavě.

Podle svědků bouře ničila majetek. Podle svědků například na Chodově kroupy rozbily čelní skla zaparkovaných vozidel a poničily několik střech. Voda tam také zatopila několik sklepů.

Srážkové úhrny kolem 40 mm

Nedělní bouřky přinesla fronta spojená s tlakovou níží, která postupovala od jihovýchodu. Bouřky byly navíc v Čechách podpořeny vysokými teplotami až 29 stupňů a vysokou vlhkostí vzduchu, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Kolem 22. hodiny řádily nejintenzivnější bouřky na Písecku, nad Prahou a severně od Prahy. Deště zvedly hladiny řek na Děčínsku. Kamenice se dostala dokonce na třetí stupeň. [celá zpráva]

Podle Českého hydrometeorologického ústavu byl nejvyšší úhrn srážek naměřen v Praze, a to 45 milimetrů. Bouřky stále postupovaly, proto úhrny nebyly tak vysoké jako pří nedávných povodních na severu Čech.

V pondělí už se bouřky budou vyskytovat jen ojediněle spíš na Moravě a ve Slezsku a srážkové úhrny by neměly přesáhnout 15 mm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám