Hlavní obsah

Ve Višňové na Liberecku začali pyrotechnici odstřelovat hráz

Višňová
Aktualizováno

Ve Višňové na Liberecku začali v sobotu po 10:00 pyrotechnici odstřelovat hráz, kterou u jezu Harta vytvořilo naplavené dřevo a další materiál, který tam přinesla velká voda. Hráz odstřelují po částech, a nebylo proto nutné evakuovat osadu Víska, která je pod Hartou.

Článek

Zároveň podle velitele tamních hasičů Lubomíra Erbana začali vojáci vyprošťovat z koryta Smědé kamión, který tam voda zanesla před týdnem z Frýdlantu.

Harta se před týdnem částečně protrhla, postupně se tam ale naplavilo na 500 metrů krychlových dřeva a další materiál, který vytvořil přehradu. "Ani těžká technika si s tím nedokázala neporadit, bylo proto nutné hráz odstřelit," vysvětlil Erban.

Původně byli pyrotechnici připraveni už v sobotu, další deště ale zvedly hladinu Smědé až na třetí povodňový stupeň, a tak od toho museli upustit a počkat, až voda znovu opadne.

Naplavená hráz byla velkou hrozbou, pokud by sama povolila, hrozilo, že zničí Vísku. I proto byli v sobotu lidé z osady preventivně evakuováni a zpět se navrátili odpoledne.

Višňová patří v Libereckém kraji k obcím nejvíce postiženým záplavami, které se tudy prohnaly o minulém víkendu. Velká voda tam poškodila nebo zničila desítky domů, tři mosty a také silnici a do některých částí je cesta velmi komplikovaná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám