Hlavní obsah

Exděkan práv Zachariáš kývl na odchod dohodou

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, ib

Bývalý děkan plzeňských práv Jaroslav Zachariáš se dohodl s vedením Západočeské univerzity na odchodu ze školy. „Pracovní poměr mu bude ukončen dohodou a dostane odstupné v souladu s kolektivní smlouvou, tedy čtyři platy,“ sdělil 10. srpna rektor Josef Průša. „Omlouvat se nebudeme,“ řekl Právu Průša.

Foto: Petr Eret, ČTK

Exděkan právnické fakulty ZČU Jaroslav Zachariáš

Článek

Zachariáš rezignoval na funkci děkana loni v září, když se provalily aféry na právnické fakultě. V říjnu mu nové vedení fakulty dalo okamžitou výpověď, kterou ale odmítl přijmout, obrátil se na soud a zůstal zaměstnancem školy. Když soud začal kauzu v červenci projednávat, přišel rektor s nabídkou na mimosoudní vyrovnání. Zachariáš předem požadoval omluvu a výměnou za to, že nepodá žalobu na ochranu osobnosti, žádal podle materiálu, který získala média, až pětadvacet platů.

„Pokud bude platit zmíněná dohoda, žalobu nepodá,“ poznamenal Průša.

Vedení fakulty uzavřenou dohodu akceptuje, za oprávněností říjnového vyhazovu si ale stojí. „Jednali jsme v souladu s právem, důvody tam byly. Vždyť posudek k plagiátorské práci Ivana Tomažiče (bývalý proděkan plzeňských práv - pozn. red.) podepsal právě Zachariáš,“ upozornil proděkan Petr Bezouška, podle něhož se fakulta chtěla se Zachariášem mimosoudně dohodnout už v únoru.

„Tehdy to ale odmítl,“ připomněl Bezouška, který doufá, že uvedené odstupné bude počítáno ze Zachariášova současného platu, který činí pětadvacet tisíc korun, a nikoliov z děkanského - ten dělá osmdesát tisíc.

Podle rektora je to otázka pro právníky. „Nevím, jestli se to bude počítat z aktuálního platu nebo z toho, který má nyní,“ dodal Průša.

Soud ale bude napřed muset zrušit okamžitou výpověď. „Jednat bude prvního září, nejbližší termín, kdy by mohl odejít na dohodu, je tedy 15. září,“ dodal rektor.

Zachariáš si ale o víkendu zadělal na další problém. V noci z pátku na sobotu ho v Plzni chytila opilého za volantem policejní hlídka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám