Hlavní obsah

Poslanci dolétali, Sněmovna si utahuje opasek

Právo, Jiří Ovčáček

Sněmovna musí do konce roku uspořit 15,6 miliónu korun. Největší částka, devět miliónů, se ušetří na zahraničních cestách poslanců. Dolní komora chce také učinit přítrž praxi létajících poslanců, kteří mají zdarma letenky z Prahy do Ostravy a zpět. Šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) navíc podporuje prodej vily za pražské Ladronce. Ta je určena právě pro předsedy dolní komory.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Kancléř Sněmovny Petr Kynštetr v pátek na tiskové konferenci informoval, že šetřit se bude letos na službách telekomunikací, cestovném zahraničních delegací do ČR, materiálu nebo třeba nákupu knih a tisku. Nejvíce, devět miliónů korun, se uspoří na zahraničních cestách poslanců.

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová při této příležitosti prozradila, že z důvodu úspor zrušila plánovanou cestu poslanců na Expo v čínské Šanghaji. Šetřit se ale bude i v roce 2011. Podle Kynštetra se bude řešit létání poslanců zdarma do Ostravy. „Začíná se na tom pracovat,“ uvedl.

Ve hře je buď výrazné omezení letenek zdarma nebo jejich úplné zrušení. K tomu je ale třeba dílčí změna zákona. Loni přišli „létající poslanci“ Sněmovnu na 1,5 miliónu korun. Kynštetr také prozradil, že se nebudou příští rok měnit stolní počítače a vozový park. „Ani korunu nemůžeme dát na obnovu,“ uvedl.

Co s vilou pro předsedu

Sněmovna bude podle Němcové také řešit, co s vilou na pražské Ladronce, která je určena právě pro předsedu Sněmovny. Roční provoz přijde na 950 tisíc korun. „Tento objekt obývat nebudu,“ uvedla Němcová s tím, že jsou tři možnosti, co s vilou dál. První je zakonzervování, náklady na provoz by pak klesly na třetinu. Další je přestavba na reprezentativní účely pro ubytování malých zahraničních delegací.

Foto: Milan malíček, Právo

Vila pro předsedu Sněmovny na pražské Ladronce

Třetí možností je podle Němcové prodej vily. Ta byla zakoupena v roce 1997 za 27 miliónů korun, její rekonstrukce pak přišla na 30,2 miliónu. „Osobně jsem pro prodej,“ řekl Němcová. Osud vily je ale v rukou Komise pro práci Poslanecké sněmovny, která má právo rozhodnout.

Zdražit poslancům rekreaci

V rukou stejné komise je i kauza sněmovních rekreačních objektů v Harrachově a Lipnici nad Sázavou, kde mají poslanci ubytování za dotované ceny. Podle Němcové je možné zdvojnásobit cenu ubytování tak, aby byl provoz obou rekreačních zařízení ekonomický, nebo oba objekty prodat.

Němcová plánuje šetřit i při zřízení sněmovních podvýborů. Navrhuje, aby ten, který se věnuje jednacímu řádu, vedla, a podvýboru pro státní vyznamenání pak šéfovala místopředsedkyně Sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09). Úspora by byla v tom, že jako členky vedení Sněmovny by neměly nárok na příplatek za vedení podvýboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám