Hlavní obsah

Herec Kanyza musí být vymazán ze seznamu spolupracovníků StB

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud ve středu vyhověl žalobě Jana Kanyzy, takže ho musí Archiv bezpečnostních složek vymazat z internetového seznamu spolupracovníků StB. Tam je vedený jako agent s krycím jménem Honza.

Článek

Soudy už v minulosti pravomocně rozhodly, že je herec a výtvarník Jan Kanyza v seznamech spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti (StB) evidován neoprávněně. [celá zpráva]

Informace o Kanyzově spolupráci s tehdejší tajnou policií se objevily v roce 2005. V seznamech StB byl herec veden jako agent s krycím jménem Honza a podle zápisu spolupracoval v letech 1975 až 1983. Svazek vedla část StB zabývající se bojem proti vnitřnímu nepříteli.

Kanyza tehdy připustil, že byl několik let ve spojení s StB, odmítl ale, že by podepsal spolupráci. "Byl jsem předvoláván a opakovaně vyslýchán. Nikdy jsem žádnou spolupráci nepodepsal a nikdy jsem nikomu vědomě neublížil," sdělil tehdy Kanyza Novinkám.

Samotný Kanyza se soudu osobně nezúčastnil, podle jeho manželky Žofie až do večerních hodin natáčí. „To víte, že to je pozitivní zpráva. Táhlo se to hodně dlouho a to víte, že to naši rodinu poškodilo,“ řekla Právu v reakci na výsledek soudu Kanyzová.

Reklama

Související témata:

Související články

Kanyza: Přivítám, když se mi Jandák omluví

Vrchní soud v Praze v úterý rozhodl, že herec Jan Kanyza byl v evidenci StB neoprávněně. Kanyza po vynesení pravomocného rozsudku Právu řekl, že by uvítal...

Výběr článků

Načítám