Hlavní obsah

Prezident si s Drobilem padl do noty

Novinky, jim
Aktualizováno

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) v úterý dopoledne na Hradě seznámil prezidenta Václava Klause s prioritami svého působení a setkal se s velkým pochopením. Novinářům po schůzce Drobil řekl, že nedošlo na „absolutně žádný nesoulad“ a jeho politika bude mít podporu Hradu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus si s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS) bude zřejmě rozumět mnohem lépe než s jeho předchůdcem Martinem Bursíkem.

Článek

Drobil podle svých slov seznámil Klause především s tématy, která se týkají ekonomického fungování ministerstva životního prostředí. Hovořili spolu o Drobilově plánu na transformaci státního fondu životního prostředí nebo o nové energetické koncepci.

„Pan prezident vyjádřil nejen pochopení, ale i podporu pro tyto priority,“ sdělil Drobil Novinářům.

Na otázku, zda spolu hovořili také o vztahu resortu s nevládními organizacemi, s nimiž dosud ministerstvo spolupracovalo, odpověděl Drobil, že se „o žádných negativních aspektech nebavili“.

„Informoval jsem ho jen o tom, že chci ten úřad transformovat ve standardní úřad státní správy,“ doplnil šéf resortu s tím, že i tady dostal prezidentův souhlas.

Priority ministra životního prostředí Pavla Drobila
Nový ministr životního prostředí, který se před volbami netajil ambicemi stanout v čele resortu průmyslu a obchodu a prohlašoval, že český průmysl bude dýchat, chce mimo jiné v budoucnu snížit administrativu spojenou s regulací znečišťování ovzduší, a to zejména malým a středním podnikům.Hodlá také podporovat budování dopravní infrastruktury, která vyvede tranzitní dopravu z center pomocí obchvatů. "My si nemyslíme, že dálnice je neekologická infrastruktura," zdůraznil ministr před 14 dny. Pro urychlení výstavby chce ministerstvo životního prostředí minimalizovat doby projednávání jednotlivých rozhodnutí a stanovisek v oblasti své působnosti. Má v úmyslu pomáhat i ostatním účastníkům dopravních staveb tak, aby byla co nejdříve hotova řešení splňující nároky zákonů ošetřujících životní prostředí.V oblasti energetiky bude ministerstvo podporovat efektivní a ekologicky udržitelné formy obnovitelných zdrojů energie. "Nebudeme podporovat jakékoliv, ale biomasu, bioplynové stanice a někde tepelná čerpadla," uvedl Drobil. Dodal, že dotace státu by neměly jít do fotovoltaiky a větrných elektráren.Ministerstvo chce také chránit půdní fond tím, že zvýší poplatky za vynětí půdy ze zemědělského fondu. I to by mělo podle Drobila pomoci, aby v krajině nevyrůstala další pole fotovoltaických panelů.Úřad, do kterého nastoupil před týdnem, chce podle svých slov odideologizovat a zprofesionalizovat tak, "aby byl ústředním orgánem správy a ničím jiným".
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám