Hlavní obsah

V Českých Budějovicích řádí nebezpečná úplavice

Novinky, Tomáš Holý
České Budějovice

Hygienici v Českých Budějovicích prošetřují nákazu bacilární úplavicí. Úplavice již několik dní trápí celkem 11 lidí, podezření na onemocnění je přitom u zhruba tří desítek lidí. Toto onemocnění přitom není v českých podmínkách příliš běžné.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Shigella sonnei pod mikroskopem způsobující onemocnění bacilární úplavicí.

Článek

Odborníci upozornili, že případ prošetřují od středy, proto se zřejmě počty nemocných budou měnit. Lidé se nakazili bacilární úplavicí, kterou způsobuje bakterie Shigella soneii, v jedné z jídelen na okraji Českých Budějovic.

„Zhruba u tří desítek osob, které se v tomto zařízení stravují, se objevily o víkendu první příznaky infekčního onemocnění. Kultivační vyšetření ve středu a ve čtvrtek potvrdila bakteriální onemocnění shigelózu (bacilární úplavici) zatím u jedenácti osob,“ řekl Novinkám ředitel jihočeských hygieniků Zdeněk Velikovský.

Podle něj je zdroj nákazy zatím neznámý, všichni nemocní však podle něj jedli v pátek bramborový salát. Jídelně byla již nařízena dezinfekce a tamní zaměstnanci byli vyřazeni z provozu.

Úplavice je velmi nakažlivá

Úplavice je totiž jedna z nejnakažlivějších bakteriálních střevních nákaz. K jejímu řádění v lidském organismu stačí dávky menší než 200 bakterií. Vysoce nakažlivé onemocnění se projevuje vysokými teplotami, bolestí břicha, vodnatými průjmy s příměsí hlenu a krve. Závažnost je ovlivněna věkem pacienta, navíc je velice nebezpečná rychlá dehydratace organismu.

Nemoc se nejčastěji přenáší z člověka na člověka, popřípadě kontaminovanými předměty či potravinami a vodou.

Reklama

Výběr článků

Načítám