Hlavní obsah

Premiér Nečas by se rád zúčastnil Paumerova pohřbu

Právo, Jiří Ovčáček

Premiér Petr Nečas (ODS) by se rád zúčastnil pohřbu člena skupiny bratří Mašínů Milana Paumera. Rozhodnutí předsedy vlády bude záviset na pracovních povinnostech. Poslední rozloučení s Paumerem by se mělo uskutečnit v Poděbradech v pravé poledne ve středu 4. srpna. Právu to v pondělí řekl senátor Jaromír Štětina.

Článek

„Rád bych se posledního rozloučení s Milanem Paumerem zúčastnil. Rozhodnutí bude záviset na pracovních povinnostech. Milan Paumer pro mě zůstává jedním z významných symbolů protikomunistického odboje. Byl člověkem statečných životních postojů, měl odvahu čelit i násilí totalitní moci,“ sdělil v pondělí Nečas Právu.

Podle senátora Štětiny není datum pohřbu 4. srpna ještě potvrzen, záleží na rozhodnutí Paumerových blízkých. „Termín ještě není stoprocentní. Od nejbližších přátel vím, že by to mohl být termín 4. srpna ve 12.00 v obřadní síni v Poděbradech,“ uvedl na dotaz Práva Štětina.

Právě plánované datum pohřbu by mohlo premiérovu účast zkomplikovat, protože ve středu dopoledne pravidelně zasedá vláda.

Na Paumerův pohřeb se přitom chystají i další vrcholní čeští politici. Podle Hospodářských novin se chce posledního rozloučení zúčastnit předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, a pokud bude termín vyhovovat pracovnímu programu, určitě dorazí i šéf Senátu Přemysl Sobotka (oba ODS).

Naopak lídr ČSSD Bohuslav Sobotka se na Paumerův pohřeb nechystá. „Pohřbu se nezúčastním. Popravdě řečeno, mám jiný pracovní program. Pokud jde o hodnocení, vážím si jeho statečného boje, ale nemohu se ztotožnit se způsobem tohoto boje, vadí mi lidské oběti,“ řekl Právu Sobotka.

Poděbrady leží ve Středočeském kraji. Hejtman David Rath (ČSSD) na dotaz Práva, zda se na obřad chystá, uvedl: „Nedostal jsem žádné pozvání, tudíž jsem o tom nepřemýšlel, zda by byla účast vedení kraje vhodná. Ostatně jako lékař zastávám názor, že si lidé zaslouží pozornost za živa“.

Reklama

Související články

Zemřel mašínovec Milan Paumer

Milan Paumer, který se s bratry Mašíny v roce 1953 prostřílel z komunistického Československa na západ, ve čtvrtek zemřel. Bylo mu 79 let. Uvedlo to Rádio...

Výběr článků

Načítám