Hlavní obsah

Ve Svitavách se sešli odpůrci rasismu i stoupenci krajní pravice

– Svitavy • Aktualizováno
Právo, René Chvalina

Více jak stovka policistů včetně těžkooděnců, psovodů, policistů na koních a policejního vrtulníků dohlíželo dnes odpoledne za vytrvalého deště při pochodu zhruba 150 příznivců krajní pravice. Na ohlášené akci přišli podpořit skina Vlastimila Pechance odsouzeného před lety za vraždu svitavského Roma Oty Absolona.

Článek

Policisté měli vážné obavy z konfliktu s účastníky protirasistického pochodu, který se ve městě uskutečnil už po poledni. Policie nakonec nemusela ani na jedné z akcí zasahovat.

Sto padesát příznivců krajní pravice a nacionalistů se vydalo od nádraží na náměstí Míru s transparenty a vlajkami za skandování hesel „Pechanec není vrah“ nebo „Nejsme právní stát“. Celý průvod monitoroval ze vzduchu policejní vrtulník a před průvodem jelo šest policistů na koních a tři policejní dodávky s těžkooděnci.

Foto: René Chvalina, Právo

Na náměstí Míru si příznivci krajní pravice spořádaně vyslechli několik projevů včetně dopisu Vlastimila Pechance z vězení. Z jeho obsahu vyznělo, že je nevinný a jeho proces měl být údajně politicky zmanipulován.

Na náměstí dorazil také příznivec krajní pravice ze Slovenska, který svůj plamenný projev zakončil pozdravem „Na stráž“. Pochod se poté opět spořádaně přesunul zpět na nádraží, kde byl oficiálně rozpuštěn. Pořadatelé pochodu vyzvali své stoupence, aby nevyvolávali žádný konflikt a spořádaně se rozešli.

Foto: René Chvalina, Právo

„Měli jsme reálné indicie, že by mohlo mezi příznivci obou táborů dojít ke konfliktu a proto jsme do akce nasadili 107 těžkooděnců, vypomohlo nám také šest policistů na koních a kolegové z Jihomoravského kraje. Jednalo se letos o největší policejní akci v Pardubickém kraji,“ uvedl krajský policejní ředitel Radek Malíř s tím, že nemá žádné informace o případném konfliktu z nesvářených táborů.

Pochodu příznivců krajní pravice předcházel už po poledni průvod asi tří desítek odpůrců rasismu zastoupených anarchisty, mladými komunisty a rómy. Odpůrci rasizmu vykřikovali zejména hesla „Smrt fašismu“ a „Stop rasismu“.

Foto: René Chvalina, Právo

Také tento průvod dorazil bez incidentu před noční bar, kde v roce 2001 Pechanec dvakrát bodl Absolona do břicha. Svým zraněním Absolon v nemocnici podlehl. Soud Pechance o dva roky později odsoudil na 17 let do vězení.

Foto: René Chvalina, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám