Hlavní obsah

Pospíšil zvažuje výměnu šéfa Vězeňské služby

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) pokračuje v razantních personálních změnách ve svém resortu. Ve středu nevyloučil, že přistoupí i k výměně dosavadního šéfa Vězeňské služby ČR Luďka Kuly. „Řeším nyní otázku vězeňství. Uvažuji i o této věci,“ reagoval Pospíšil na dotaz Práva, zda míní Kulu odvolat z funkce.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Jiří Pospíšil při svém předvolebním projevu na plzeňských právech.

Článek

„Nevylučuji změnu na tomto postu,“ uvedl ministr. Kula už měl v minulosti jednou na kahánku, když jej Pospíšil při svém předchozím působení na postu ministra dočasně postavil mimo službu kvůli kauze zpackané zakázky na rušičky mobilů do českých věznic.

Kula dokonce v souvislosti s tímto případem čelil předloni v červenci dva týdny obvinění ze strany protikorupční policie, která jej podezírala z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze způsobení dvacetimiliónové škody. Státní zástupce ale jeho stíhání zrušil jako neodůvodněné a Pospíšil pak okamžitě vrátil Kulu zpět do funkce.

Dalším náměstkem Melzer

Staronový ministr si nyní také přivedl do úřadu dalšího nového náměstka, který by měl mít na starosti justiční sekci. Bude jím současný proděkan pro modernizaci studia na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Filip Melzer.

„Je to specialista na civilní právo, podílel se na některých věcech kolem občanského zákoníku. Je to velmi zkušený a kvalitní právník s velkým respektem v právnické obci. Ukázal v Olomouci při reformě tamní právnické fakulty své manažerské schopnosti a je to dobrá volba,“ chválil svého nového náměstka Pospíšil.

Ten si na ministerstvu z dosavadních náměstků nechal jen místopředsedu TOP 09 Marka Ženíška, který má na starosti zahraniční sekci. S Pospíšilem bude dále spolupracovat i nedávný náměstek sekce kabinetu ministra Pavel Staněk (ODS), který musel tento post v červnu opustit kvůli zvolení do Sněmovny. Nově bude ministrovi dělat hlavního poradce.

Ostatní náměstci na ministerstvu skončili. Jaroslav Gacka, který měl za Pospíšilovy předchůdkyně Daniely Kovářové na starosti ekonomicko-správní sekci, se zřejmě vrátil do soukromého sektoru, kde dělal ekonomického poradce.

Naopak bývalý první náměstek ministerstva Marek Görges bude i nadále působit ve státní správě, zároveň ale podle informací Práva zřejmě obnoví i svou advokátní praxi.

„Pan Görges zatím zůstane řadovým členem legislativní rady vlády. Do této funkce byl v minulosti vládou jmenován. Není to rozhodnutí ministra spravedlnosti, ale já s tím nemám problém, jde o kvalitního právníka,“ podotkl Pospíšil.

Dosavadní náměstek přes informatiku Zdeněk Zajíček (ODS) má zase přejít na post náměstka ministra financí.

Na vnitru někteří zůstali

Zatímco v resortu spravedlnosti nezůstal takřka kámen na kameni, na ministerstvu vnitra hned tři náměstci ve svých funkcích pokračují, další bude šéfovat kanceláři svého nástupce.

Řadový náměstek Jaroslav Salivar (ODS) se opět vrátil na post druhého nejvyššího muže po ministrovi Radku Johnovi (VV) a bude mít na starosti vnitřní bezpečnost. Na postu zůstává i ekonomická náměstkyně Světlana Kubíková a zatím také Lenka Ptáčková-Melicharová, která se starala o evropské záležitosti. Její budoucnost v úřadu je ale nejistá.

„Paní Ptáčková je zatím ve funkci a nyní je na dovolené. Její další budoucnost se bude řešit, až se z dovolené vrátí,“ řekl Právu mediální poradce ministra Jiří Reichl.

Dosavadní náměstek pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví Richard Nouza se podle tiskové mluvčí Jany Malíkové stal šéfem kanceláře svého nástupce Františka Vavery. Sama Malíková mimochodem končí jako mluvčí na konci července, kdy ji nahradí Reichl.

Vnitro už také opustil bývalý první náměstek Jiří Komorous, který zamířil k policejní ochranné službě ústavních činitelů. „Pan Komorous už oficiálně přešel na post náměstka ředitele ochranné služby, ale funkce se prakticky ujme od srpna, neboť je nyní na dovolené,“ řekl Právu její ředitel František Snopek.

Ve funkci skončil i náměstek pro informatiku Jaroslav Chýlek, který se podle Malíkové vrací na své původní působiště, do ostravské firmy ELVAC IPC, kde dělal výkonného ředitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám