Hlavní obsah

Náměstek Moroz projde prověrkou a John se za něj osobně zaručí, řekl Nečas

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas (ODS) zklidňuje pobouření kolem nominace majitele bezpečnostní agentury Michala Moroze náměstkem vnitra. Ve středu sdělil, že ministr vnitra Radek John se mu za Moroze zaručil a slíbil důkladné prověrky. Moroze nakonec prý nominoval John sám, ačkoli resort dlouho trval na tom, že je kandidátem TOP 09. Oddechnout si ale John zcela nemůže, Centrální registr dlužníků na něj v jiném případě podal trestní oznámení.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (oba ODS) a ministr vnitra Radek John (VV) na první pracovní schůzce vlády

Článek

Nečas ujistil novináře, že neshody kolem náměstka ministra vnitra Michala Moroze si s šéfem resortu Radkem Johnem vyjasnil. „Ujasnili jsme si, že Moroz není nominantem TOP 09, ačkoli se to tak zprvu zdálo. Je nominantem Radka Johna osobně,“ řekl na tiskové konferenci po prvním zasedání nové vlády premiér.

Premiér podle svých slov požadoval, aby se mu John zaručil, že se za Moroze zaručí, že v žádném případě nedojde ke střetu zájmů. Nato mu prý šéf VV slíbil nést za Moroze osobní odpovědnost a přistoupil i na další Nečasův požadavek, aby Moroz prošel prověrkami na stupeň tajné, které zmapují náměstkovu minulost.

Spory kolem Moroze se rozhořely ve chvíli, kdy nebylo jasné, kdo vlastně Moroze na vnitro vyslal. Ministerstvo minulý týden uvedlo, že ho nominovala TOP 09, což konzervativci rychle odmítli. Johnův poradce Jiří Reichl ale opětovně potvrdil, že Moroz je kandidátem TOP 09.

Jmenování Moroze náměstkem se nelíbilo především ČSSD, jejíž úřadující šéf Bohuslav Sobotka upozorňoval na prorůstání soukromých firem do státní správy. Konkrétně jmenoval náměstky a ministry, kteří jsou spojení s bezpečnostní agenturou ABL, jež z velké části sponzoruje Věci veřejné. Připomněl i Moroze, byť je majitelem jiné agentury, s tím, že u jejího vzniku stál i bývalý důstojník totalitní StB. Moroz nyní sdělil, že jedná o prodeji firmy.

Trestní oznámení za předražený časopis

Sotva ale John zažehnal jednu potíž, vyskytla se další. Společnost Centrální registr dlužníků (CERD) zastoupená Jiřím Jehličkou na něj podala trestní oznámení, uvedla ČTK.

Policie by se podle CERD měla zabývat tím, zda nebyl spáchán trestný čin při uzavírání zakázek mezi společnostmi Ora Print, kterou John řadu let zastupoval, Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) a státním podnikem Lesy ČR. Zakázky byly údajně předražené.

Společnost Ora Print je spojována s údajně netransparentní téměř čtyřmiliónovou zakázkou na výrobu audiovizuální zvěřinové kuchařky pro Lesy ČR. Ora Print také pro VZP řadu let vydávala časopis, podle auditu byla však zakázka značně předražená. Obě smlouvy podle serveru Aktuálně.cz podepsal John, který ve firmě od začátku roku 2002 až do loňského června působil jako předseda představenstva. Johna a VV v souvislosti s touto věcí už před volbami kritizovala ČSSD. John kritiku a obvinění z tunelování veřejného majetku odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám