Hlavní obsah

Na borůvkách číhá parazit - tasemnice liščí

Právo, Aleš Pelikán

S borůvkami, jahodami i brusinkami si mohou lidé z lesa přinést vajíčka nebezpečného parazita, tasemnice liščí. Riziko onemocnění nelze podceňovat, i když je poměrně malé. Parazit, jehož hlavním hostitelem jsou převážně lišky, totiž může při neléčení způsobit i smrt.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nemoc se projevuje například vysokými horečkami, hubnutím a velkou únavou. Odhalí ji lékaři rozborem krve pacienta. Lidé by si proto měli dávat pozor a jíst borůvky čisté, nejlépe dobře umyté.

„U čistých borůvek by nemělo riziko být, ale vždy je lepší si lesní plody umýt,“ řekl Právu mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Několik milimetrů velký parazit Alveoccocus multilocularis je malá tasemnice, jejíž vajíčka mohou s liščím trusem ulpět na borůvkách, jahodách i brusinkách. Lesní plody jedí myši a jiní hlodavci, ti se tak mohou stát mezihostitelem parazita.

Pokud plody s vajíčky sní člověk, může se stát takzvaným nepravým hostitelem. Po požití vajíček ale neonemocní automaticky každý člověk, záleží na stavu jeho organismu, vnímavosti a velikosti „dávky“. „Borůvku stejně jako dříve i nyní klidně sním, podívám se ale, jestli není znečištěná,“ řekl Duben.

Z vajíček se po pozření v těle uvolní larvy, které s krví doputují do jater. Zde se množí a vytvářejí útvar podobný nádoru. Z něj se mohou larvy dostat i do jiných orgánů. Při onemocnění se musí útvar vyjmout chirurgicky, následuje i další léčba. Protržení útvaru v těle může způsobit anafylaktický šok a okamžitou smrt.

Podle odborníků je důležitá hlavně prevence, tedy omývat či tepelně upravovat lesní plody, stejně jako například zeleninu ze zahrádek a také si samozřejmě po návratu z lesa pořádně umýt ruce.

Parazita šíří lišky

Parazit byl objeven asi před 40 lety, přičemž ještě před dvěma desítkami let byl u lišek výskyt ojedinělý. Nyní ho má jen například v Ústeckém kraji více než 40 procent lišek.

„V plánu je vyšetřit 40 až 60 lišek v každém z krajů, přehled o jejich nakaženosti by mohl být koncem roku,“ řekl Právu Petr Pilous z Krajské veterinární správy v Ústí nad Labem.

Tasemnice liščí se vyskytuje v celé Evropě, například v Německu ji má až 80 procent lišek. Ročně tam s onemocněním hospitalizují kolem sta pacientů. Uvažovalo se, že by se mohly lišky léčit. „Není ale možno také vyléčit všechny myši nebo hlodavce, kteří onemocnění mají,“ sdělil.

V Česku je zadokumentován jediný případ úmrtí způsobený tasemnicí liščí. Stal se zhruba před 30 lety, kdy žena ze zemědělství zemřela na onemocnění po několika měsících na selhání jater. V posledních letech se vyskytlo i několik dalších případů onemocnění, žádný ale tragicky neskončil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám