Hlavní obsah

Energetici vyhlásili po vichřici na západě Čech kalamitní stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary/Plzeň
Aktualizováno

Vichřice v západních Čechách lámala v sobotu ráno na mnoha místech stromy. Kmeny spadlé na silnici likvidují hasiči na desítkách míst Plzeňského i Karlovarského kraje. V Kyselce na Karlovarsku spadl odpoledne strom na cyklistu a usmrtil ho. Kvůli zpřetrhanému vedení byla bez proudu část regionu, energetici vyhlásili odpoledne kalamitní stav pro okresy Tachov, Plzeň - sever a Karlovy Vary.

Článek

V době řádění vichřice přibližně mezi 05:00 a 06:00 byly výpadky elektřiny plošné a mohly se dotknout zhruba poloviny zákazníků v regionu, uvedl mluvčí ČEZ Martin Sobotka. Dodávka byla většinou obnovena, přibližně 4000 domácností zejména na Tachovsku a Karlovarsku jsou ale stále bez proudu.

Poškození je větší, než se čekalo

Energetici se původně domnívali, že se jim podaří odstranit závady během odpoledne. Když se dostali do terénu, zjistili, že poškození je větší, než se domnívali. "Bohužel jsou to takové ty úseky nejsložitější, kde je stromů nejvíce a vede to lesem, takže je skutečně potřeba se fyzicky prosekat," uvedl mluvčí.

Karlovarští krajští hasiči podle mluvčího Martina Kasala zasahovali během dne na zhruba 300 místech. Likvidovali popadané stromy, v několika případech čerpali vodu ze sklepa a upevňovali uvolněnou střešní krytinu.

Bouři provázel velmi silný vítr

Bouři, která se časně ráno přehnala regionem, provázel silný vítr. V nárazech dosáhl místy více než stokilometrové rychlosti. Nejsilnější vítr zaznamenali meteorologové v Přimdě na Tachovsku. V nárazech měl rychlost přes 115 kilometrů v hodině, v Plzni - Mikulce to bylo v nárazech přes 112 kilometrů za hodinu. Nejvíce srážek spadlo v Šindelové - přes 33 milimetrů, v Mariánských Lázních 25 a v Chebu 26 milimetrů srážek.

O život přišel pak odpoledne čtyřiašedesátiletý cyklista, na kterého se zřítil v Kyselce na Karlovarsku strom nalomený při ranní vichřici.

„Muž byl na místě mrtvý. Cyklista projížděl obcí po místní silnici směrem k vodáckému tábořišti Hubertus,“ řekla Právu krajská policejní mluvčí Andrea Kávová.

Škody páchají i odpolední bouře

V odpoledních hodinách se přehnala bouře Vysočinou. Hasiči od 16:00 zasahovali na zhruba dvaceti místech. Odčerpávali vodu ze sklepů a také z jedné prodejny. Odstranili několik stromů spadlých na silnici. Nikdo podle dostupných informací nebyl zraněn. Na většině území kraje stále prší.

"Vodu ze sklepů hasiči čerpají především na Žďársku. V samotném Žďáru nad Sázavou vnikla voda do prodejny elektroniky na Brněnské ulici. Několik událostí máme hlášeno z Havlíčkobrodska, jednou jsme zasahovali na Jihlavsku," upřesnila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Na Žďársku hasiči vyjížděli k čerpání voda zejména do Nového Veselí. Stromy popadaly na Havlíčkobrodsku, Přibyslavsku a u Nového Veselí na Žďársku ve směru na Újezd.

Zasaženo i Chomutovsko

Na Chomutovsku je po ranní bouřce omezen provoz na dvou tratích. Na železnici z Klášterce nad Ohří na Prunéřov a z Vojkovic na Stráž nad Ohří byla kvůli popadaným stromům doprava svedena jednu ze dvou kolejí a dálkové vlaky tam nabírají až patnáctiminutové zpoždění. Trať by však měla být už v neděli opět průjezdná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám