Hlavní obsah

Pospíšil odejde z funkce děkana v Plzni, na své místo chce Eliáše

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staronový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), kterého prezident Václav Klaus jmenoval v úterý, odejde na přelomu července a srpna z funkce děkana plzeňské právnické fakulty. Bližší podrobnosti chce oznámit na čtvrteční odpolední tiskové konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

Právu už ale ve středu v rámci svého vůbec prvního velkého rozhovoru po nástupu na ministerstvo řekl, že chce za svého nástupce v Plzni dosavadního proděkana pro vědu a výzkum a šéfa katedry občanského práva Karla Eliáše.

„Víte, že můj dlouholetý spolupracovník jak v kodifikacích, tak na půdě akademické, je profesor Eliáš, takže jsem přesvědčen, že by byl nejvhodnějším kandidátem,“ uvedl Pospíšil, který podle svých slov opustí vedení fakulty během dvou až tří týdnů.

Eliáš je podle něj jako dosavadní proděkan logickou volbou, navíc prý patří mezi nejkvalitnější právní vědce v ČR. Právě on je šéfem autorského týmu, který připravil zcela nový občanský zákoník a s Pospíšilem úzce spolupracoval už za jeho předchozího působení na ministerstvu i následně na fakultě.

Eliáš i poradcem ministra

Také kvůli Eliášovým schopnostem a zkušenostem s ním Pospíšil počítá ale ještě v jiné funkci. Právu prozradil, že chce Eliáše za jednoho ze svých poradců na ministerstvu.

„Bude zvládat obojí,“ reagoval ministr na dotaz Práva, zda se Eliášovi podaří skloubit náročnou funkci děkana s poradcem ministra.

Eliáš se podle Pospíšila chce obklopit na fakultě týmem schopných mladých proděkanů, kteří mu mají pomoci v realizaci jeho plánů.

Eliáš však zřejmě nebude jediným kandidátem na šéfa plzeňských práv. Do hry se opět může dostat také advokát Karol Hrádela, který neúspěšně soupeřil o post děkana už s Jiřím Pospíšilem.

„Znovu se na mě obrátili někteří studenti nespokojení s realizací slibů doktora Pospíšila při volbě děkana, zda bych zase nekandidoval. Zatím jsem se však nerozhodl,“ řekl Právu ve čtvrtek Hrádela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám