Hlavní obsah

Česko zchladí prudké bouřky, ale až v úterý

• Aktualizováno

Do Česka se valí ze dvou směrů dvě rozdílné vlny, příliv velmi teplého vzduchu z jihu vyhání v pondělí odpoledne teploměry opět až ke 36 stupňům Celsia, v Českých Budějovicích dokonce padl stoletý rekord. Studená fronta od Německa se pak projeví v úterý především v Čechách silnými bouřkami s ojedinělými přívalovými dešti a kroupami.

Foto: Petr Horník , Právo

Osvěžení ve Vltavě během tropického léta

Článek

„V důsledku slunečného a suchého počasí trvá nebezpečí vzniku požárů,“ varují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu. Až do soboty bude hrozit v odpoledních hodinách překročení imisního limitu přízemního ozónu 180 mikrogramů na metr krychlový.

V úterý pak chladný vzduch může nárazově snížit teploty na území Čech na 27 stupňů Celsia, na východě území ale budou nadále tropické mezi 29 až 33 stupni Celsia. „Během úterý se budou v Čechách postupně od západu místy vyskytovat silné bouřky ojediněle s přívalovými srážkami kolem 30 milimetrů a kroupami,“ uvádějí ve výstražné informaci meteorologové.

Doporučení ČHMÚ
• Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.
• Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
• Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.
• Děti do 20 kg by měly vypít 1,5 až 2 l nápojů denně, starší děti a dospělí až 3 l denně. Není vhodné pít ledově vychlazené nápoje.
• Při delším pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy). Kdekoliv v přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit, vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně.

Přívalové deště mohou opět rozvodnit podhorské potoky, může docházet k zatopení níže položených oblastí nebo například sklepů.

Rekordy padaly, teplota dále stoupá

V Kopistech na Mostecku bylo 36,5 stupně Celsia, přes 36 stupňů se teplota dostala ještě v Brandýse nad Labem, řekl kolem 17:30 pracovník Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Rekordní hodnoty v pondělí podle něj zaznamenaly stanice na 68 místech. Třeba v Praze na Karlově bylo 35,4, což je o 0,9 stupně víc než v dosud rekordním roce 1991. Na Karlově se teploty měří od roku 1921.

V Českých Budějovicích v pondělí meteorologové naměřili 33,4 stupně Celsia. Padl tak denní teplotní rekord starý 102 let, který činil 33 stupňů Celsia, řekl meteorolog Gustav Sysel. Zatím nejtepleji bylo letos v jihočeském krajském městě uplynulou neděli, kdy přístroje zaznamenaly 33,5 stupně. Do překonání historického teplotního rekordu ze 27. července 1983 chybí 4,4 stupně Celsia.

"Dnešní teplotní rekord byl vyrovnán kolem 14:42. Teplota nadále stoupá, maximum očekáváme kolem 17:00. Denní teplotní rekordy v jihočeských meteorologických stanicích padly letos už několikrát, naposledy v sobotu," upřesnil Sysel. Teploty jsou naměřeny ve stínu v meteorologické budce dva metry nad zemí, což znamená, že třeba na náměstí v centru města je mnohem větší žár.

Horké letní počasí v pondělí v Plzni a v Chebu překonalo o desetiny stupně devět let starý západočeský denní teplotní rekord. V Plzni - Bolevci se rtuť teploměru vyšplhala na 35,8 stupně a v Chebu na 35,9 stupně, řekla Marta Suchá z plzeňské pobočky ČHMÚ.

ČHMÚ v pondělí také varoval před velmi vysokými teplotami. Zvýšené nebezpečí požárů platí ode dneška až do odvolání. Na Šumavě, na rozhraní Jihočeského a Plzeňského kraje, se vyskytly bouřky už dnes odpoledne, dodal meteorolog.

Lidé neunesli návrat do rozpálené Prahy a kolabují

Pražská záchranná služba se od pondělního rána potýká s náporem pacientů. Zatímco běžně má za 24 hodin 350 výjezdů, během dne evidovala nárůst o 20 procent, informují záchranáři na svém webu. Nárůst výjezdů vysvětlují tím, že Pražané se po víkendu vrátili do rozpálené metropole a kolabují. O víkendu bylo sice také vedro, ale Praha byla vylidněná.

"Množí se kolapsy, nevolnosti, problémy s krevním tlakem, dýchací potíže, srdeční arytmie. Nejčastěji posádky vyjíždějí k chronickým pacientům a seniorům, ale potíže mohou postihnout každého, tedy i zdravého člověka," uvádějí záchranáři.

Upozorňují, že na tropické teploty není organismus Čechů zvyklý. Zdravotním obtížím lze předejít dodržením několika preventivních opatření. Důležité je dodržovat pitný režim, dospělý by měl vypít přinejmenším tři litry tekutin za den.

Lidé by měli omezit pobyt na přímém slunci mezi 11:00 až 15:00, vyvarovat se fyzické námahy, mít na hlavě pokrývku, na očích brýle s UV filtrem, chránit kůži krémy s vysokým faktorem a oblékat se do lehkých a vzdušných materiálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám