Hlavní obsah

Ministr John odvolá policejního prezidenta Martinů

Aktualizováno

Předseda Věcí veřejných Radek John v neděli v ČT připustil, že současného policejního prezidenta Oldřicha Martinů vymění s tím, že je to s ohledem na předpokládané škrty logické. V hledáčku už má i konkrétní osobu, která by v čele policie mohla stanout. Podle něj by jím mohl být nekomunistický odborník. John počítá též s odchodem prvního náměstka ministra vnitra Jiřího Komorouse.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

John odmítal mluvit o konkrétních personálních změnách s tím, že by nerad znejisťoval některé úředníky. Martinů podle Johna nehospodařil dobře a je třeba kvůli chystaným úsporám najít nového prezidenta.

„(Nástupce) by mohl být policejní odborník, který je náš člověk,“ řekl šéf strany, jejíž hlavním sponzorem je jedna z největších bezpečnostních agentur ABL. Na otázku moderátora, co tím myslí, doplnil, že je to nekomunista.

Proti tomu se ohradil předseda KSČM Vojtěch Filip s tím, že se John chová protiústavně. „Vy tady potlačujete určitý názor, protože jste nemluvil o KSČM, ale o komunismu jako o ideologii,“ bouřil se Filip.

„Dobře tedy, nebude to nikdo z KSČM,“ poznamenal John. Doplnil, že počítá též s odvoláním prvního náměstka ministra vnitra Jiřího Komorouse, i když si váží jeho činnosti v protidrogové politice.

Do strany se nestihl zaregistrovat

Hned v úvodu televizní debaty se rozvířila atmosféra kolem referenda VV, v jehož rámci 17 tisíc před volbami zaregistrovaných véčkařů rozhoduje o osudu koaliční smlouvy.

Filip namítl, že to není žádné referendum, ale marketingový tah. „V našem vnitrostranickém referendu rozhoduje celá členská základna, všichni členové strany,“ řekl k tomu Filip.

„Ale to je naše členská základna, všech těch 17 tisíc lidí jsou véčkaři,“ namítl John. „Kromě Johna jsou všichni véčkaři, já jsem se nestihl zaregistrovat,“ vysvětlil John s tím, že na to neměl čas. „Já jsem předseda,“ doplnil.

Dělali jsme to kvůli poťouchlým novinářům, kteří by chtěli rozbít referendum.

John také vysvětloval komplikace se spuštěním internetového referenda. Podle něj nebylo možné začít se zabezpečením systému dříve než v den zahájení hlasování. „Dělali jsme to kvůli poťouchlým novinářům, kteří by chtěli rozbít referendum,“ podotkl k tomu bývalý investigativní reportér Novy.

Filip mu při tom připomněl námitky véčkaře Jaroslava Poláčka, který si stěžoval, že v referendu označil NE a ukázalo se ANO. „Já myslím, že jste to zabezpečili tak, aby to referendum vyšlo,“ řekl s nadsázkou Filip. Podle Johna se ale jednalo pouze o grafickou chybu. [celá zpráva]

Jakmile se pustil šéf komunistů do kritiky koaliční smlouvy, rozdmýchala se diskuze ještě více. Koaliční smlouvu označil za nemorální podnikatelský záměr, z něhož budou těžit mocenské skupiny s vlivem na členy budoucí vlády, kromě toho se mu nelíbí, že ve vládě zasednou lidé bez zkušeností v daném resortu. „Je to jasné, je tam jedna hrůza za druhou,“ glosoval Filip.

John: Bárta už studuje dopravu 12 hodin denně

Například na důchodové reformě podle Filipa mají vydělat bankovní domy s penzijními fondy, na něž budou lidé přispívat z daní a ukládat do nich povinně své úspory. „Vy, co jste do toho fondu jít nechtěli, tak my vás donutíme,“ parafrázoval Filip koaliční smlouvu.

Na to reagoval John podrážděně: „Vy jste nečetl koaliční smlouvu, ale blbosti v novinách. Mluví se tam o Bezděkově komisi a je tam zabezpečeno, aby se tady nekradlo jako dosud,“ řekl šéf VV.

Pochybnosti kolem odborné způsobilosti někdejšího majitele ABL a budoucího ministra dopravy Víta Bárty (VV) se John snažil rozptýlit tím, že Bárta je především schopný podnikatel. „Firma dosáhla v krizi zisku, kdyby její zisk šel na Sněmovnu, tak to celé pokryje. Nyní Bárta intenzivně studuje dopravu 12 hodin denně kromě včerejška, když se trošku ženil,“ hájil Bártu Vít.

Svoji způsobilost pro vedení ministerstva vnitra zase obhajoval John svými literárními díly. „Mám velikou kvalifikaci. Memento - policejní problematika jako blázen, že?“ uvedl John.

"Nějaký rozdivočelý John"

Mimo jiné řekl Filip o Johnovi, že byl režimním spisovatelem a snahy koalice o vytlačení KSČM z významných pozic ve Sněmovně označil za trapný a zpozdilý antikomunismus.

„Jaký režimní spisovatel? Memento jsem napsal za komunismu. Kritickou knihu o USA jsem napsal až po revoluci. Tak jaký režimní spisovatel?“ opáčil John.

John také obhajoval protikorupční opatření budoucí koaliční vlády. Zdůraznil například, že státní zakázky budou kompletně od počátku až do zveřejnění vítěze zcela k dispozici na internetu. „Novináři, konkurenti, hurá na to!“ řekl John.

„Vy jste nějaký rozdivočelý,“ glosoval moderátor poslední poznámku Johna a připomněl, že šéf VV byl v sobotu na svatbě svého mecenáše Bárty a místopředsedkyně Sněmovny Kateřiny Klasnové. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám