Hlavní obsah

V Terezíně se za vstup platí, v Osvětimi ne

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terezín

Terezín, Osvětim, Dachau. Všechna tři místa symbolizují hrůzy nacistického režimu. První název je z Česka, druhý z Polska, třetí z Německa. Rozdíl mezi nimi je ten, že za poznání míst dokumentujících děs holocaustu se platí jen v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Památník Terezín

Článek

Návštěva bývalých nacistických koncentračních táborů Dachau či Osvětim je zdarma. Podle viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury je Česko v tomto směru v rozporu s trendem, který se v poslední době prosazuje.

„Za návštěvu objektů připomínajících hrůzy holocaustu se v Polsku nebo Německu neplatí. Je to světový trend. Památky, které mají výchovný charakter a mělo by je jako memento navštívit co nejvíce lidí, jsou přístupné bezplatně,“ řekl Právu.

Návštěva Terezínského památníku, který navštíví každoročně kolem dvou set tisíc turistů z celého světa, je však pro mnoho českých rodin finančně nákladnou záležitostí.

Dospělý návštěvník zaplatí za vstup do tří objektů Památníku (Malá pevnost, Muzeum ghetta a Magdeburská kasárna) 200 korun. Studenti, děti (6–18 let) a důchodci pořídí kombinované vstupné za 150 Kč. Vstupné do jednotlivých objektů přijde dospělého na 160, snížené činí 130 Kč. Rodinné vstupné pro dva dospělé a až tři děti lze pořídit za 400 korun.

Pamětník: popravení vydělávají

Zvláště pro pamětníky nacistických hrůz je výše vstupného, odpovídající vstupu na jiné památky či místopisné atrakce, morálně nepřijatelná. „Trvalé memento lidské nenávisti, nacionální socialismus se po 65 letech, které uplynuly od konce druhé světové války, proměnilo ve výnosnou turistickou atrakci. Popravení a umučení zde provozovateli dobře vydělávají,“ svěřil se Právu se svými dojmy z návštěvy Terezína 71letý Karel Bergman z Prahy.

Obdobný názor však mají lidé i o generace mladší. „Cena by měla být přijatelná pro všechny. Zejména pro novou generaci, která by si hrůzy války měla stále připomínat. Školáci a studenti by měli mít vstup zdarma,“ sdělil Právu svůj laický názor jeden z mnoha včerejších návštěvníků Památníku Michael Kraus.

Výše vstupného se nezamlouvá ani terezínské radnici. „Několikrát jsme to kritizovali, nic ale nezmůžeme. Je to věc památníku a jeho zřizovatele,“ řekla Právu starostka Terezína Růžena Čechová (nez.).

Ministerstvo se hájí: Provoz se hradí z příjmů

Jedinečný muzejní komplex památek spravuje Památník Terezín, příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR. Vedení instituce, v Česku jediné svého druhu, se výše vstupného přehnaná nezdá.

„Každý návštěvník má navíc možnost zhlédnout řadu objektů se stálými expozicemi, ve kterých se vstupné nevybírá,“ řekl Právu náměstek ředitele Jiří Janoušek.

Vedoucí tiskového oddělení ministerstva kultury Viktorie Plívová připomněla, že základním principem hospodaření státní příspěvkové organizace je, že náklady na provoz a činnost hradí z vlastních příjmů a teprve případný schodek mezi příjmy a výdaji hradí zřizovatel formou finančního příspěvku.

„Vstupné je proto jedním z významných zdrojů příjmů státních příspěvkových organizací, muzeí a galerií v gesci ministerstva. V budoucnu si lze představit přijetí nějakého systémového opatření, které by zachovalo výhody příspěvkové organizace a zároveň umožnilo, aby veřejné služby poskytovaly tyto organizace zdarma,“ informovala Právo Plívová.

„Pokud takové organizace existují nyní jinde v Evropě, tak buď v zemích se zcela jiným prostředím podpory kultury, než je zatím v České republice, nebo se tyto organizace potýkají s řadou problémů, například v Polsku, které naše příspěvkové organizace neznají,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám