Hlavní obsah

V Šindelové klesla teplota pod bod mrazu

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Teplotu dvě desetiny pod bodem mrazu naměřili meteorologové ve středu ráno při zemi v Šindelové na Sokolovsku. Podle klimatologa Rudolfa Kovaříka to zde není v červenci neobvyklé, v noci na středu na to byly ideální podmínky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Není to zde nic mimořádného,“ uvedl klimatolog ze Šindelové Rudolf Kovařík. „S výjimkou loňska tady každý červenec alespoň jeden den mrzne,“ vysvětlil. „Předloni jsem dokonce naměřil půl stupně pod nulou,“ uvedl.

Jak je možné, že v šesti stech metrech nad mořem v Šindelové i v létě mrzne? Důvodů je podle Kovaříka hned několik. „Přišla studená fronta se severním prouděním. Navíc večer ustal vítr a obloha se vyjasnila dočista. To jsou ideální podmínky pro to, aby teploty klesly pod bod mrazu,“ popisoval.

„Dolní konec Šindelové, kde je stanice umístěna, je na dně poměrně hlubokého kaňonu, do kterého ústí několik uzavřených údolí. Vzduch se tam hodně rychle ochladí,“ podotkl.

Letních mrazíků se podle Kovaříka na Šindelové obávali místní obyvatelé odpradávna. „Byli závislí na zemědělské úrodě, a tak nechtěli, aby jim namrzly brambory,“ uzavřel klimatolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám