Hlavní obsah

Koalice: školství dáme další 4 miliardy, 180 tisíc novým učitelům je moc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lídři rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se v pátek shodli, že v příštím roce platy učitelů navýší o 2,1 miliardy. V roce 2012 naroste fond na platy v regionálním školství o další čtyři miliardy a pak budou příspěvky do fondu na tři roky zmraženy. Navýšení půjde především ve prospěch platů učitelů základních a středních škol.

Článek

Čtyři miliardy na platy učitelů pro rok 2012 nebudou z rozpočtu ministerstva obrany, uvedl Nečas.

V roce 2011 by mělo jít podle slov Nečase na platy kvalifikovaných pedagogických pracovníků 2,1 miliard z rozpočtu armády. V následujícím roce vyšle vláda další čtyři miliardy. Nečas ale neupřesnil, odkud tyto peníze bude vláda čerpat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednání špiček koaličních partneru se zúčastnil i příští ministr školství Josef Dobeš (VV). Po jeho pravici jeho stranický předseda Radek John a programová ředitelka VV Kristýna Kočí.

Podle šéfa VV Radka Johna by totiž další škrty v rozpočtu armády mohly vojsko ohrozit. Za vlády Mirka Topolánka vyslal rovněž kabinet zvláštní sumu na prémie pro učitele, nicméně je přerozdělovali ředitelé, kteří je pak nedali pedagogům, ale jiným zaměstnancům škol. K učitelům se nakonec odměny vůbec nedostaly.

Nečas by státní maturity zrušil, záleží ale na vládě

Koaliční partneři se navíc dohodli, že do konce prázdnin vydá vláda jasné stanovisko, zda studenti středních škol budou na jaře roku 2011 skládat státní zkoušku. Podle Nečase se projekt po jeho důkladném prověření nejprve odloží a nakonec zcela zruší. Uvedl to na tiskové konferenci po jednání koaliční devítky.

„Do začátku školního roku 2010 až 2011 rozhodne vláda, zda na jaře roku 2011 proběhnou státní maturity s tím, že by tomu předcházela generální zkouška,“ tlumočil stanovisko koalice Nečas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídři trojkoalice: Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Premiér posléze naznačil, podle jakého scénáře se bude osud státní maturity naplňovat. „Osobně si myslím, že do srpna se rozhodne o odkladu státních maturit na další školní rok, a po generální zkoušce se vláda rozhodne, zda je zavede či zruší. Podle mých analýz se to zruší,“ uvedl Nečas.

Vláda ale chystá státní srovnávací zkoušky pro žáky pátých a devátých tříd, které jsou klíčové pro zlepšení platů učitelů. „Učitelé se skvělými výsledky budou na základě srovnávacích zkoušek platově zvýhodněni. Jde o to, aby byli všichni co nejvíce motivováni,“ vysvětlil John.

John: Příspěvek 180 tisíc? To někdo připsal jedničku

Nápad Josefa Dobeše (VV) nominovaného do funkce ministra školství na náborový příspěvek 180 tisíc korun pro absolventy pedagogických škol při vstupu do zaměstnání není podle předsedy Petra Nečase součástí koaliční smlouvy.

John k tomu dodal, že o podobném nápadu nic neví s tím, že se mluvilo o 60 a později o 80 tisících korun. "Vypadá to, že tam někdo připsal jedničku", řekl John.

Dobeš ale ve čtvrtek Právu několikrát řekl, že by rád prosadil náborový příspěvek ve výši 180 tisíc korun, jak to navrhla školská komise. Právo má nahrávku k dispozici.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg upozornil, že nároky koaliční vlády na zlepšení úrovně vzdělání nejsou nijak přemrštěné. „Doufehme, že v poslední době snížené laťky se pozvednou. Není možné, že naše úroveň nedosahuje standardu západních zemí. A ani ty nejsou dobré. Náš cíl je poněkud skromný,“ podotkl Schwarzenberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám