Hlavní obsah

Vláda nám vytáhne peníze z kapes a dá je učitelům, zlobí se vojáci

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Věcem veřejným se podařilo přesvědčit koalici, aby příští vláda přesunula dvě miliardy korun z ministerstva obrany na platy učitelům. Zároveň ale rozpoutaly vášnivé reakce vojáků, kterým se nelíbí, že učitelé si polepší na jejich úkor. Do redakce deníku Právo přišla řada rozhněvaných dopisů od příslušníků armády, ale i od učitelů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Koalice se dohodla, že peníze získá tak, že se sníží vojákům a zaměstnancům ministerstva obrany platy o pět procent, o 36 procent klesne přídavek na bydlení a dojde k propuštění dvou tisíc lidí.

Průměrný měsíční plat učitelů byl minulý rok 24 599 Kč, vojáci brali 24 676 Kč, ale navíc dostávají 10 tisíc korun příspěvek na bydlení.

„Přídavek na bydlení fungoval jako jakási kompenzace platu. Nebo všem přijde normální, že jako pilot ‚špičkové‘ bojové tygří letky mám plat kolem 24 tisíc a přitom mám mnohamiliónovou zodpovědnost, nemluvě o zodpovědnosti za lidské životy?“ napsal Právu jeden z přerovských pilotů.

Podle velitele čety Pavla není velký rozdíl mezi jeho prací a prací učitele. „On zodpovídá za výchovu mých dětí a já zase za své podřízené a v poslední době i za jejich životy v rámci různých misí,“ uvedl voják. Podle něj by ministerstvo nemělo škrtat v platech, ale mělo zrušit organizace, jako je Dukla, umělecký soubor Ondráš a drahou letku gripenů.

„A tak nezbývá než popřát našim nastupujícím učitelům aby si pěkně užili naše peníze, a pány politiky požádat, aby zajistili lepší výběr daní od všech pracujících, a nejenom od státních zaměstnanců,“ uzavřel svůj dopis.

Článek po svém zveřejnění vzbudil další vlnu negativních emoci, vojáci si stěžovali, že jejich plat se pohybuje hluboko pod průměrem. Většina vojáků v základní funkci stejně jako začínající učitelé bere totiž mzdu ve výši 15 tisíc korun. Průměr totiž navyšují vyšší šarže a ředitelé, kteří mají plat mnohonásobně vyšší.

„Nemravný příspěvek“

Podle brněnského učitele Františka Žváčka si nemají vojáci na co stěžovat, „Ve čtvrtek nám ředitel na poradě oznámil, že od září přijdeme o osobní ohodnocení (nenároková část mzdy), neboť městská část snížila peníze na provoz školy. A ať jsme rádi, že máme vůbec místo,“ napsal Žváček v dopisu redakci.

Dodal, že vojáci mají na rozdíl od nich nemorální příspěvek na bydlení. „Říkám nemorální proto, že ho nemají ani lékaři, ani zdravotní sestry, hasiči, učitelé ani jiní státní zaměstnanci,“ uvedl Žváček. A dodal, že napravovat křivdu jedné sociální skupiny na úkor druhé je vždy zlo.

Budoucí ministr školství, místopředseda VV Josef Dobeš, si nemyslí, že by poštvali jednu skupinu zaměstnanců proti druhým. „Jestli odborná komise rozhodla, že se peníze vezmou z příspěvku na bydlení, tak věděla, proč to dělá. Pro učitele je naprosto science fiction mít příspěvek na bydlení,“ řekl Právu Dobeš.

S cílem bránit zájmy vojáků vznikla na Facebooku petice. „Navrhovaným snížením platů o 5 % a snížením přídavku na bydlení o 36 % by se služba vlasti stala především pro vojáky (v základních funkcích) nezajímavou na trhu práce a začali by hromadně odcházet. Vždyť i oni mají své rodiny a právo na slušný a důstojný život,“ stojí v petici.

Reklama

Výběr článků

Načítám