Hlavní obsah

Kauzu plzeňských práv začala probírat etická komise

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Skandály na plzeňských právech se začala ve středu zabývat etická komise, kterou svolal rektor Západočeské univerzity Josef Průša. „Předpokládám, že se sejde ještě dvakrát. Konečný verdikt by měla oznámit na konci července,“ řekl Právu Průša.

Článek

Komise by měla jmenovitě označit lidi, kteří se zpronevěřili etickému kodexu a působili ve vedení fakulty či v akademickém senátu. Kdo ale očekával, že bude alespoň v této rovině poukázáno i na konkrétní absolventy, kteří diplom získali neprávem, bude zklamán. „Jejich jména nezveřejníme,“ sdělil Průša. „Učinili bychom tak jen v tom případě, že by jim už byl odebrán titul a my měli tento krok schválený od Úřadu na ochranu osobních údajů,“ podotkl rektor.

Komise má pět členů - po jednom z olomoucké Univerzity Palackého a z akademie věd, tři dodala přímo Západočeská univerzita. Středeční jednání probíhalo za zavřenými dveřmi, jména expertů škola tají.

Univerzita zatím zahájila správní řízení s téměř šedesáti absolventy - devíti držiteli titulu Ph.D., sedmi bakaláři a čtyřiceti jedna magistry.

„Kolem patnácti procent adresátů si obsílku ještě nevyzvedlo. Z těch, kteří si ji převzali, prakticky všichni poslali nesouhlasné stanovisko,“ sdělil Průša.

Negativní reakce škola ještě prověří, k vlastnímu odebírání titulů se ještě nedostala. „Teď jsou promoce, není na to čas. Snad to vyjde do konce července nebo počátkem srpna,“ dodal Průša.

Škola už obeslala i dvacet držitelů titulu JUDr. „Zatím ale nejde o správní řízení, požádali jsme je o doplnění některých materiálů,“ uzavřel Průša.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám