Hlavní obsah

Klaus jmenuje v pondělí Nečase předsedou vlády

Novinky, toh
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus jmenuje v pondělí v deset hodin na Pražském hradě předsedou vlády Petra Nečase (ODS). Klaus to uvedl v nedělním pořadu TV Prima Partie. Nečas vyjednává vládní koalici společně s TOP 09 a VV.

Článek

Úřednická vláda Jana Fischera je již v demisi. Schválila ji v pátek, posléze ji předal Fischer do rukou prezidenta Václava Klause. Ten kromě pochvaly požádal Fischera, aby kabinet nadále vykonával svoji funkci, dokud nevznikne nová vláda. [celá zpráva]

Nečas po jmenování premiérem bude mít podle Klause nějaký čas na to, aby vládu složil. Teprve poté poběží třicetidenní lhůta, během které musí kabinet předstoupit před Poslaneckou sněmovnu s požadavky vyslovení důvěry.

"Vládu potřebujeme z řady důvodů. Je tu Damoklův meč v podobě státního rozpočtu," řekl prezident. Vznikající koalice ODS, TOP 09 a VV má v dolní komoře 118 z 200 hlasů.

Klaus v nedělní Partii potvrdil, že po volbách o postu premiéra jednal i s Bohuslavem Sobotkou ČSSD. "Kdybych řekl, že se mě na to neptal, tak bych ho zatratil u jeho spolustraníků," řekl prezident.

Ten v pořadu mimo jiné uvedl, že Nečasovi nebude mluvit do toho, koho do nové vlády jmenuje. Pouze uvedl, že v rámci pravomocí prezidenta se "může zeptat, zda daný ministr umí anglicky a je schopen vyjednávání v Bruselu".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám