Hlavní obsah

Sněmovna ustavila celkem 17 výborů, o jeden méně než posledně

Praha

Sněmovna ustavila celkem 17 výborů, o jeden méně než v minulém období. Později se ještě dva sloučí, a to kontrolní a petiční. Nyní to kvůli zákonu o sněmovním jednacím řádu není možné, bude se muset změnit. Výbory budou mít od 15 do 30 členů, rozhodli ve čtvrtek poslanci.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John s Vítem Bártou a Karlem Schwarzenbergem ve Sněmovně

Článek

Poslanecké kluby budou muset podat návrhy na obsazení výborů do 2. července odpoledne. ODS, TOP 09 a Věci veřejné, které mají ve Sněmovně většinu, se po volbách zavázaly, že proti minulému období výrazně sníží počet výborů, podvýborů a komisí.

Ze zákona Sněmovna už v úterý ustanovila patnáctičlenný mandátový a imunitní výbor. Dalšími výbory zřízenými ze zákona jsou petiční výbor (15 členů), rozpočtový výbor (30 členů), kontrolní výbor (15 členů), organizační výbor (30 členů), volební výbor (15 členů) a výbor pro evropské záležitosti (15 členů).

Dále poslanci založili hospodářský výbor (30 členů), ústavně právní výbor (15 členů), výbor pro obranu a bezpečnost (30 členů), výbor pro sociální politiku (18 členů), výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj (23 členů), výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu (23 členů), výbor pro zdravotnictví (23 členů), výbor pro životní prostředí (18 členů), zahraniční výbor (18 členů) a zemědělský výbor (15 členů).

Rozumím tomu, že po boji vítěz pod vlajkou demokracie a nové politické kultury se věnuje plenění dobytého území.

Existuje shoda, že kontrolní a petiční výbor budou sloučeny, uvedl předseda volební komise Jan Vidím (ODS). Protože je nutná změna zákona, poslanci kontrolního výboru se podle něho budou krýt s poslanci petičního výboru. Zákon bude změněn co nejdříve, řekl Vidím. Totéž platí pro volební výbor, který se má nově jmenovat volební a mediální výbor. Bude do něho začleněna mediální komise.

Sloučení kontrolního a petičního výboru se nelíbilo Zuzce Bebarové-Rujbrové (KSČM). "Rozumím tomu, že po boji vítěz pod vlajkou demokracie a nové politické kultury se věnuje plenění dobytého území," uvedla. Sloučení výborů bude podle ní signálem, že Sněmovna nebude klást takový důraz na lidská práva a kontrolu hospodaření se státním majetkem. Podle Vidíma ale nejde o snížení pravomocí, ale o snížení počtu funkcionářů.

Komunisté pokládali za příliš vysoký počet členů u výborů, v nichž jich má být 30. Neuspěli ale s návrhem snížit počet členů na 28. Pavel Hojda (KSČM) podotkl, že v minulém období měl hospodářský výbor 24 členů a už v takové sestavě se těžko vešel do své jednací místnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám